Lindegaard går før tiden

Jørgen Lindegaard avslørte når han går av, og verkstedet på Sola legges ned. Les alt om dagens SAS-pressekonferanse.

15.06.06 19:56

Mellom klokken 18 og 19 i dag holdt SAS-ledelsen en pressekonferanse i kjølvannet av flyselskapets to dager lange styremøte i København. NA24 var på plass, og oppdaterte fortløpende fra pressekonferansen.

Det viktigste som kom frem på pressekonferansen, er at Jørgen Lindegaard går av som konsernsjef 1. august. Etter Lindegaards avgang skal visekonsernsjef Gunnar Reitan fortsette som fungerende konsernsjef til en ny konsernsjef er på plass.

Samtidig ble siste håp for de ansatte ved verkstedet på Sola knust. På styremøtet ble det bestemt at verkstedet med 256 ansatte legges ned.

Kl. 19.01: Pressekonferansen er over. Det åpnes nå for individuelle intervjuer. NA24 kommer tilbake med intervjuer og reaksjoner utover kvelden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: André Clark Utvik

Kl. 19.00: Myklebust om Norwegian-saken: - Dette er en sak som vi tar alvorlig. Jeg vil ikke gå dypere inn i den saken før den behandles i domstolene. Jeg er ikke spesielt urolig.

Kl. 18.57: Lindegaard: - De som har fulgt oss i 2005 og de to første kvartalene, ser at det er en positiv utvikling i selskapet. Vi legger frem tallene for 2. kvartal 8. august, med opplysninger om ny konsernsjef.

Kl. 18.56: Møteleder: Ett eller to spørsmål til før individuelle intervjuer.

Kl. 18.53: Lindegaard: - Vi skal være oppmerksom på å ikke dø.

Kl. 18.49: Myklebust svarer på spørsmål fra NTB: - Problemstillingen er i realiteten den frie konkurransen. Flyselskaper som har lagt seg til noen vaner. De hadde tilnærmet monopol, og det er det vi sliter med i dag. Dette må løses med bedring på produkt og lønnsomhet.

Kl. 18.47: Lindegaard svarer Ramslie: Markedet har endret seg. Er det mulighet for at SAS kan se oppgang igjen? Alle vi har snakket med, sier nei. Dette er en permanent nedgang på 30 prosent. Derfor må vi legge ned et sted. Det er spørsmål om hvor, og valget har falt på Sola.

Kl. 18.46: Myklebust svarer Ramslie: - Skjønner at dere er forbannet. Det som er problemet er utsikten i dette markedet. Vi klarer ikke å fylle kapasiteten i fire verksteder. Dette valget skjønner jeg at du ikke er glad for.

Kl. 18.43: Per Ramslie i Norsk Flytekniker Organisasjon Sola snakker fra salen: Vi fikk produktansvarer for 53 Boeing-fly. Vi så for oss et langt liv med denne beslutningen. Vi har omstilt oss og gått ned i lønn. Og så skal vi få vite på kort tid at vi skal nedlegges. Dette er planlagt spill, og vi er ikke bare forbanna, men vonbråten.

Kl. 18.40: Myklebust: - Vi ser fortsatt stort trykk for å redusere kostnader. Det er et overlevelseskriterie. Prisene må være lave nok til at folk vil fly med oss og høye nok til at SAS overlever. Omstillingsprosessen i luftfarten er på langt nær over.

Kl. 18.36: Myklebust om kandidatene til konsernsjefstillingen: - Det kan ikke utelukkes at det finnes interne kandidater til konsernsjefstillingen SAS. Vedkommende trenger ikke å være skandinav. Kundeorientering er et viktig element for den neste konsernsjefen. Kandidaten må være robust i denne stilligen. Det er en ekstrem oppmerksomhet omkring SAS. Vedkommende må ha erfaring fra omstillinger. Selskapet står overfor betydelige omstillinger.

Kl. 18.32: Svar fra Lindegaard: - Har ikke angret på at de kjøpte Braathens. Skjønner at de ansatte som mister jobben på Sola, er forbannet. Hadde valget mellom pest eller kolera. Og valgte Sola.

Kl. 18.28: Det er åpnet for spørsmål fra salen. Myklesbust svarer på spørsmål om det har vært politisk press: I fem år har vi merket presset fra en ekstrem sterk omstilling i flybransjen. Opplever ikke situasjonen som noe politisk press fra de nordiske landene. Men landene har sterke oppfattninger om hva SAS bør gjøre. Det overrasker meg ikke at det kommer slik debatter ved nedleggelsesn på Sola. Dette er ikke Norge mot resten av de nordiske landene. Vi må se på SAS som helhet. Hvis man ønsker en repr. som skal sitte for særnorske interesser, er det feil mann

Kl. 18.21: Lindegaard taler. - Har gjennomgang av strategiske prosesser for selskapet. Den måten vi selger billetter på og rutene har vært oppe til diskusjon. Prisene er fallende, men ikke like mye som vi har regnet med. Skal ha presise målinger på hver rute, og det gjør det enklere å finne ruter som fungerer.

Kl. 18.19: Myklebust om konsernsjef-stillingen: - Lindegaard fortsetter frem til 1. august. Gunnar Reitan går inn som fungerende konsernsjef etter det, til en ny kandidat er på plass. Det er lagt opp et løp i den videre prosess som vil gå de neste ukene til Lindegaard trekker seg tilbake 01.08.06.

kl. 18.12: Myklebust snakker om nedleggelsen av verkstedet på Sola: - Vi kan ikke lenger opprettholde fire verksted. To alternativer: Å legge ned på Sola eller Gardermoen. Konsernsjefen har kommet til at han er inne i en fase der han skal ut av SAS, og det derfor er naturlig at dette ble lagt frem for konsernstyret. Det ble gjort i dag. Vi har kommet frem til samme konklusjon som styret i SAS Technical Services (STS). Dette er en typisk krevende omstillingssak, hvor det ikke er rom for Sola. Mest hensiktsmessig å ha verkstedet i nærheten av hovedstaden når det bare er plass til ett.

Kl. 18.08: Lindegaard beklager at journalister fra NRK og Aftenposten ble kastet ut av et av SAS-hotellet onsdag.

Kl. 18.06: SAS-ledelsen har satt seg ned og gjør seg klar til pressekonferansen.

Kl. 18.00: SAS har sendt ut en pressemelding der selskapet bekrefter at verkstedet på Sola legges ned.

BAKGRUNN:
KØBENHAVN/OSLO (NA24): Avtroppende konsernsjef Jørgen Lindegaard og styreleder Egil Myklebust skal blant annet snakke om beslutningen om å legge ned verkstedet for flyvedlikehold på Sola i Stavanger på pressekonferansen.

SAS har lagt lokk på all informasjon fra det to dager lange styremøtet som pågår på Radisson SAS Royal Hotell i København sentrum.

Det er ikke kjent hva som er styremøtets agenda de to dagene, men selskapets strategi skal legges, og det er spekulert i om styret får fremlagt store endringer i konsernet. Spekulasjonene dreier seg om at makten skal overføres i større grad fra de nasjonale enhetene til konsernledelsen i Stockholm.

Skjebnen til verkstedet på Sola er også et av punktene på styrets agenda i dag. Ifølge TV 2 Nyhetene besluttet styret å legge ned verkstedet.

Etter det NA24 kjenner til så har agendaen blitt vesentlig endret som følge av de siste dagers hendelser i selskapet.

I tillegg er det turbulens rundt avskjedigelsen av den norske SAS Braathens –sjefens Petter Jansen som ble vedtatt sist søndag. De norske fagforeningene, Norske SAS Flygeres Forening, SAS Braathens Flygerforening, SAS Braathens Kabinforening, SAS Braathens Funksjonærklubb og SAS Braathens Personalforening, er alle i krigshumør rundt vedtaket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.