*Nettavisen* Nyheter.

Linn stolte på den tyrkiske veterinæren. Nå må hun ut med 40.000 kroner for å berge Odin og Geisha

BLE FEILINFORMERT: Hundene til Linn Klausen (innfelt) sitter i karantene, etter at matmor stolte på feil veterinær. Foto: (Privat)

- Jeg fikk beskjed om at en blodprøve var helt unødvendig, forteller Linn Klausen.

08.10.15 12:14

I mai reiste Linn Klaussen fra Harstad til Tyrkia for å være der i et halvt år. Med seg i bagasjen hadde hun boxerhundene Odin og Geisha. Før avreise fra Harstad var hun innom veterinæren for å få vaksiner og pass til hundene. Der fikk hun opplyst at hundene måtte ettervaksineres i Tyrkia, samt at det måtte tas en blodprøve for å forsikre at de ikke var smittet av rabies før hjemreisen.

Les saken i nordlys.no

– Jeg tok kontakt med en veterinær i Tyrkia for å få gjennomført dette. Da fikk jeg beskjed om at en blodprøve var helt unødvendig, sier Linn Klausen til Nordlys.

Forvirring

Veterinæren skal ha fortalt Linn at han hadde sørget for at mange hunder kom seg trygt hjem til Norge, uten problemer. Så enkelt var det derimot ikke.

– Han sa at så lenge hundene var norsk, så var det ikke noe problem med blodprøven. Den var det ikke behov for, sier hun.

20. september returnerte hun til Norge med hundene. På Gardermoen ble hun stoppet, og nå sitter hundene i karantene på Maura. Der må de sitte til desember. Da må Linn betale 40.000 kroner for å få hundene ut.

– Det er mye penger. Jeg aner ikke hvordan jeg skal løse dette. På Facebook har noen venner av meg startet ei kronerulling for å se om noen vil hjelpe meg, men det har ikke kommet inn noen penger, sier hun.

Sjekk lover og regler

Føler du at du har gjort noe feil i denne saken?

– Nei, ikke annet enn at jeg har stolt på feil veterinær. I utgangspunktet skal det ikke være noe problem å ta hunder med seg utenlands, men man må være forsiktig med å stole på utenlandske veterinærer.

– Har du noen råd å komme med til andre hundeeiere?

– Sjekk lover og regler hundre prosent før reisen.

Valpekull

Linn opplyser også at det er oppdaget at tispa Geisha er med valper. Noe som kompliserer situasjonen ytterligere. Men Henny Lidal ved Airpet Hotel på Maura nord for Gardermoen, sier at ikke alt er svart for Klausen.

– Ettersom Geisha er med valper, kan jo dette bli ei løsning for henne for å få løst den økonomiske floken, sier Lidal.

Strenge regler

Hun sier at valgene Linn står overfor, er flere. Enten kan hundene sendes tilbake til Tyrkia, eller så kan hun hente de hjem til Harstad etter ent karantenetid. Det tredje alternativet er å avlive hundene.

– Disse valgene har hun fått fra Mattilsynet, og ikke oss. Det er alltid viktig å sjekke med Mattilsynet før man tar dyr ut av landet. For oss er ikke dette første gangen vi står overfor en slik situasjon, med fortvilte hundeeiere, sier Lidal.

Hun legger til at ofte er litt forvirring rundt Tyrkia, da det er strengere å reise dit enn til andre land i Europa.

– Er man i tvil, ring til Mattilsynet.

Det skal ha blitt gjennomført ultralydundersøkelser av Geisha. Denne skal ha påvist minimum seks valper.

Se flere saker i nordlys.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.