*Nettavisen* Nyheter.

Lisbeths husleie økte plutselig med nesten 4000 kroner

Lisbeth Morken fikk sjokk da hun oppdaget at kommunen nå vil ta nesten 4000 kroner mer i måneden for boligen hun leier ved Sletten senter. Foto: Magne Turøy

Husleiesjokk for over 1700 bergensere i år.

– Alt tar de fra oss. Jeg er dypt skuffet, sier leietaker Lisbeth Morken (72), som har bodd i Adolph Bergs vei på Landås i 39 år.

For noen dager siden dumpet det et brev fra Etat for boligforvaltning (EBF) ned i postkassen. Brevet varslet at kommunens utleieboliger nå skal fastsettes til gjengs leie, skriver Bergensavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

For noen dager siden dumpet det et brev fra Etat for boligforvaltning (EBF) ned i postkassen til Lisbeth. Foto: Privat

55 prosent opp

I dag betaler Lisbeth Morken 6769 kroner for leiligheten som ligger like ved Sletten senter. Fra 1. november må hun betale 10463 kroner i måneden. Økningen er på hele 3694 kroner eller en økning på hele 55 prosent.

– Det er helt forferdelig at de kan gjøre noe slikt. De er vel tom i kommunekassen og må ta fra de med dårligst råd, fortviler Morken.

Siden hun ble 60 år har hun hatt et såkalt «livsvarig» leiekontrakt med kommunen.

Kommunen har i dag vel 5300 leieforhold i kommunale boliger. I 2000 bestemte bystyret i Bergen at alle kommunale utleieboliger skulle reguleres til gjengs såkalt leie hvert tredje år.

– Imidlertid er det slik at en del leieforhold, og spesielt langvarige leieforhold, kan ha «unngått» gjengs regulering i perioden. Disse har da blitt regulert etter konsumprisindeksen i stedet, sier Trond H. Karlsen, økonomi- og personalsjef i Etat for boligforvaltning.

Morken er ikke fornøyd med at hun plutselig får et enormt hopp i leien.

– Hvert år har månedsleien økt med en hundrelapp eller to, nå er det nesten 4000 kroner. Det harmonerer ikke, mener hun.

Etat for boligforvaltning opplyser til BA at 1720 leietakere av kommunale boliger vil få et brev om at husleie blir regulert til gjengs leie i løpet av året. En stor andel av disse har også kommunal bostøtte som fastsettes ut i fra beboernes inntekter, og kommunen mener dermed at disse ikke får høyere netto boutgifter.

– Hva skal vi leve av nå?

Morken bor i leiligheten sammen en voksen sønn, og har derfor mulighet til å dele litt på utgiftene. Siden de er to i husholdet får hun ikke bostøtte.

– Dette går rett inn på det vi skal leve av i måneden, sier pensjonisten, som har jobbet med renhold i over 30 år.

Andre leietakere har også tatt kontakt med BA for å vise til høye økninger i husleien i kommunale boliger og serviceboliger.

Tjener mer på utleie

Kommunen vil i de kommende årene tjene mer på kommunal boligutleie. Etat for boligforvaltning (EBF) opplyser at samlede leieinntekter fra kommunale boliger (egenandel / statlig bostøtte / kommunal bostøtte), korrigert for tilgang av nye boliger, var 412,3 millioner kroner i 2013 og 443,5 millioner kroner i 2014. Samlede leieinntekter er budsjettert til 472 millioner kroner for 2015.

Det er en økning på vel 60 millioner kroner i inntekter fra 2013 til 2015.

– Regulering til gjengs leie på kommunal utleiebolig er ikke for å tjene penger, men å få et mer rettferdig system. Det ble innført for å hindre at utleiere leide leiligheten videre og spekulerte i det lave leienivået, påpeker Aps Harald Schjelderup.

– Dessuten er det et viktig prinsipp at staten tar sin andel av ansvaret gjennom den statlige bosøtten, sier han.

– Vi stoler på at dette ikke skal utgjøre noe forskjell for de som allerede mottar bostøtte og at noen av de som bor i kommunale boliger og ikke mottar bostøtte i dag vil kvalifisere for det med den nye leieprisen, sier Schjelderup.

Det viser seg å være vanskelig å få tak i riktig byrådsavdeling.

BA har kontaktet byrådsavdeling for sosial, bolig og områdesatsing ved Eiler Macody Lund. De mener at dette området går inn under byrådsavdeling for finans.

Svaret fra byrådsavdeling for finans er følgende:

– Selve boligene (bygningsmasse) er overført til Liv Røssland mens bostøtte, boligsosiale politikken og tildeling av boliger er fremdeles under Lund.

Les flere saker fra Bergensavisen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.