RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Listhaug foreslår å frata statsborgerskap for å forebygge terror

Sist oppdatert:
Ved alvorlig kriminalitet eller for å forhindre terror bør det være mulig å ta fra personer det norske statsborgerskapet, foreslår innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Justis- og beredskapsdepartementet har sendt på høring et forslag som gjør det mulig å ilegge tap av norsk statsborgerskap ved straffbare forhold eller av hensyn til grunnleggende nasjonale interesser.

– Tap av statsborgerskap kan ha en avskrekkende effekt, samtidig som regelverket kan forhindre at norske pass brukes i for eksempel terrorvirksomhet, sier Listhaug.

Det foreslås som vilkår at personen må ha overtrådt en bestemmelse i straffeloven med strafferamme på seks år for at statsborgerskapet skal kunne fratas som en del av straffeutmålingen.

I tillegg foreslås det å gjøre det mulig å frata norsk statsborgerskap dersom en person har «utvist fremferd sterkt til skade for norske interesser».

Tap av statsborgerskap på dette grunnlaget regnes ikke som straff, men som et sikkerhetstiltak. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere