HÅNDVERKEREN (Nettavisen): - Jeg tåler kritikk, det tror jeg de fleste har fått med seg. Men det må være lov også for meg å ta til motmæle hvis kritikken skyter langt utenfor blinken, sier integrerings- og innvandringsministesr Sylvi Listhaug (Frp).
Uttalelsen kom Listhaug med da hun møtte Dagsavisens kommentator Hege Ulstein til duell på Nettavisens konferanse om islam, innvandring og ytringsklima onsdag formiddag.
Les også: Sylvi Listhaug til angrep på norske medier
- Det var ikke noe hat
Bakgrunnen for duellen var at Ulstein tidligere har kommet med knallhard kritikk av Listhaugs retorikk og tone i innvandringsdebatten i en kommentar med tittelen «Sylvilismen».
Listhaug mener innlegget var både hatefullt og nedlatende, noe Ulstein slo kraftig tilbake mot.
- Jeg er helt uenig i at det var et innlegg som var fullt av hat. Det var ikke noe hat, og ikke nedlatende, sa Dagsavisens kommentator i debatten - der temaet var ytringsklimaet på innvandringsfeltet.
Les også: Jon Hustad: - Det er ingen integreringstiltak som hjelper
Se videointervju med Listhaug og Ulstein:
- Da Listhaug i fjor høst startet bloggen sin, så hadde hun et innlegg om mammaperm - og litt om familiepolitikk. I den forbindelse hadde hun et utfall mot det hun kaller elitefeminister. Da skrev jeg et innlegg om hennes retorikk, fortalte Ulstein, og understreket:
- Da var min analyse at det Listhaug gjør, og ganske mange populister som Sylvi er, er at de ikke snakker om økonomisk og politisk makt når de driver med maktkritikk, men definisjonsmakt - en kamp om hvem som definerer utgangspunktet for debatten, sa hun på konferansen.
Les også: Frp-statsråd kaller Dagsavisens kommentator «stakkars kvinne»
Se hele programmet for konferansen
(Artikkelen fortsetter under bildet)
- Det er oppsiktsvekkende
I debatten gikk Listhaug til frontalangrep på norske medier.
- Hva skjer hvis jeg tar til motmæle i debatten? Da får jeg høre at jeg drar offerkortet, sa statsråden, og konstaterte:
- Det viser bare at mediene behandler dette spørsmålet forskjellig, og det er dobbeltmoralsk, noe jeg synes er ganske oppsiktsvekkende, sa hun.
Listhaug mener mediene behandler meningsmotstanderne svært ulikt.
- Det som er interessant er å se hvordan mediene behandler de to ulike sidene i debatten. Hvis noen på venstresiden blir angrepet, er de fort på pletten og forsvarer dem, og sier hvor forferdelig det er at de blir angrepet, sa hun.
Les også: Listhaug: - Jeg tror de fleste har skjønt at jeg ikke lar meg kneble
- Det er kliss likt
Listhaug hevdet at det er annerledes når noen fra «den andre siden» ytrer seg.
- Hva skjer når en 18 år gammel jente, som er med i Frps ungdom, skriver et innlegg. Hun fikk kommentarer om at hun er en hore, og at de håpet at hun ble voldtatt, fortalte Listhaug, og la til:
- Hva skjer når jenta kontakter mediene for å prøve å lage en historie om det? Absolutt ingenting, sa hun.
Listhaug mente dessuten at de norske kommentatorene er kjedelig like.
- Det er så kliss likt. Det er noe av det som er så kjedelig. Hvorfor er ikke mediene litt mer kritisk til hverandre? spurte hun.
- Må stikke fingrene i grøten
Listhaug viste også til Sverige, der hun mente mye var gått galt.
- Sverige er jo et eksempel på hvor galt det kan gå når du skjønnmaler hele situasjonen, sa hun, og påpekte, med henvisning til at vi må tørre og ta alle debattene om norsk innvandring og integrering:
- Vi må stikke fingrene ned i grøten, sa Listhaug.
- Vrir og vrenger på det jeg sier
Frp-statsråden mener hun selv ofte blir stemplet når hun uttaler seg.
- Det er det man forsøker, å stemple meg på ytterkanten og vrir og vrenger på det jeg sier. Men folk der ute er ikke dumme og greier å tenke selv, så derfor får jeg veldig mye støtte. Folk ser at det jeg tar til orde for er fornuftig, og støtter opp om den politikken, sier hun til Nettavisen etter duellen.
- Hva tenker du om at Ulstein står fast ved at kritikken mot deg ikke var hatefull?
- Det får hun mene. Vi har jo ytringsfrihet, men jeg er uenig med henne i det. Det var en grunn til at jeg skrev den kommentaren jeg gjorde, sier hun.
Les også: Maryam Namazie: - Det er enda flere som kjemper imot ekstremistene
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Ulstein mener imidlertid at Listhaug har et spesielt ansvar.
- Ledende politikere, og spesielt den statsråden som faktisk er ansvarlig for feltet, har et helt spesielt ansvar for det dersom vedkommende har et oppriktig ønske om å ha en saklig debatt, sier Ulstein til Nettavisen.
- Føler du Listhaug ofte går for langt?
- Jeg synes at noen av de karakteristikker som hun har hatt av sine meningsmotstandere, gitt at ønsket er en saklig og så neddempet debatt som mulig, så skjønner jeg ikke helt logikken i at man velger å kalle meningsmotstanderne sine for hylekor. Jeg får ikke det helt til å stemme da, sier hun.
Ulstein påpeker samtidig at mye er bra med debattklimaet, og at det er mye god debatt på innvandringsfeltet.
- Men hva er det som ikke er bra?
- Det er dette med en del karakteristikker og usakeligheter. Der kan man alltid bli bedre, og jeg har ikke noe annet godt svar på det enn at vi som deltar i debatten må være bevisst på det, reflektere over det og anerkjenne at vi har en viktig rolle, sier Ulstein.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
- Integrering et ikke-ord
Sosialantropolog Unni Wikan deltok også på Nettavisen-konferansen onsdag formiddag, der hun snakket om ytringsklimaet før - og nå.
- I 1995 var integrering nærmest et ikke-ord, påpekte Wikan.
Hun gikk til angrep på de som på den tiden brukte begrepet «fargerikt fellesskap» om integreringen i Norge, og at vi skal respektere kultur.
- Norge skulle bli et fargerikt fellesskap. Er det lenge siden dere har hørt det begrepet? sa hun, og understreket:
- Det var veldig viktig å respektere kultur. Jeg delte ikke det synspunktet. Kultur kan bli en tvangstrøye. Det kan være mye ved kultur som kan være verdt å respektere, men kultur har ikke krav på respekt i seg selv - men bare i den grad kulturen i seg selv fremmer det gode i mennesker, sa Wikan.
Les også: Kjetil Rolness: - Venstresiden har lenge vært et sørgelig skue og i forfall gjennom mange, mange år
- Blir stemplet som islamofob
Hun mener dagens ytringsklima ikke nødvendigvis er blitt bedre.
- Er dagens klima bedre og annerledes? Det er vanskelig å si. I dagens situasjon er det en tendens til at dersom man uttaler seg kritisk til noe som gjelder muslimer, så kan man bli stemplet som islamofob, sa hun.
Onsdag klokken 09 startet Nettavisens Friske meninger-konferanse på Håndverkeren i Oslo. Hele konferansen kan følges direkte på Nettavisen.