*Nettavisen* Nyheter.

Listhaug vurderer dansk forslag - kan fjerne adgangen til å søke asyl i Norge

Mette Fredriksen, leder for danske Socialdemokratiet, og Sylvi Listhaug (Frp), justisminister i Norge. Listhaug mener Norge kan hente inspirasjon fra Arbeiderpartiets søsterparti i Danmark i asylpolitikken. Foto: Terje Pedersen/Trond Lepperød (NTB Scanpix/Nettavisen)

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) er positiv til et dansk forslag. Håper Ap vil lære av sitt danske søsterparti.

06.02.18 13:35

De danske sosialdemokratenes partileder Mette Fredriksen tok mandag til orde for at Danmark skal opprette egne mottakssentre for flyktninger i andre land og samtidig stenge adgangen til å søke asyl på dansk jord.

Les også: Mette Fredriksen: - Nå må vi sosialdemokrater regulere innvandringen

Mens Høyres innvandringspolitiske talskvinne Kristin Ørmen Johnsen har sagt hun er kritisk til det danske forslaget, er Listhaug positiv, skriver Minerva.

Les også: UDI-direktør: - Dagens asylsystem bør erstattes med kvoter

Klikk på bildet for å forstørre.

Ap-leder Jonas Gahr Støre i møte med Mette Fredriksen fra Socialdemokratiet i 2017. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

– Som det fremgår av regjeringsplattformen, er en av mulighetene vi må se på – i samarbeid med EU – å opprette asylsentre utenfor Europa, sier Listhaug.

Blogger Mahmoud Farahmand: - Et spill for galleriet

Håper Ap vil lære av søsterparti

Hun sier hun håper at Arbeiderpartiet nå vil lære av sitt søsterparti i Danmark, slik at Frp kan få flertall for flere innstramminger.

– Sist Ap mente noe konkret om asylpolitikk, endte det opp med liberaliseringer for afghanske menn uten beskyttelsesbehov. Ap har de siste tiårene utsatt Norge for en asylpolitikk som har ført til hundretusenvis av ikke-vestlige innvandrere på rekordtid.

Hun mener Ap må lære av sine danske kolleger.

– Jeg håper de nå våkner og lytter til søsterpartiet sitt og blir med oss på innstramming av familieinnvandring og høyere krav til statsborgerskap, sier justisministeren.

Fakta

Dette foreslår Mette Fredriksen

Støre: Vil ikke følge danskenes linje

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han er enig med de danske sosialdemokratene at framtidas vei inn i Norge hovedsakelig må være som kvoteflyktning. Støre sier tiden med stor strøm av flyktninger til Norge kan være over.

– Norges hovedstrategi bør framover være at de som skal få komme, er kvoteflyktninger via FN, sa han under SAMAK-møtet i Stockholm.

Samtidig sa han at han ikke vil gå inn på sitt danske søsterpartis linje.

– Du skal fortsatt kunne søke asyl i Norge, og vi skal kunne beskytte de som er forfulgt fra krig, slår Støre fast overfor NRK.

Fredriksen: - Ikke rettferdig

I sitt utspill mandag skisserte Mette Fredriksen en løsning der Danmark går foran i EU-sammenheng for å hjelpe flere flyktninger i nærområdene samtidig som man legger om dagens asylsystem.

- Slik det er nå, svikter vi de svakeste, de som ikke kan eller har råd til å flykte, men som har bruk for hjelp. Det er ikke rettferdig, sa Mette Fredriksen i sitt utspill.

- Vi skal ikke akseptere at mennesker drukner i Middelhavet eller utsettes for vold og overgrep mens de er på flukt. Målet må være at færre er tvunget til å flykte og at flere kan skape seg en framtid i sitt eget land i stedet for å søke seg til Europa, sa lederen for Socialdemokratiet i Danmark videre.

Les også: Danske sosialdemokrater vil kreve maks 30 prosent innvandrere i skolen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag