RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lite sikret - ikke forsikret

Sist oppdatert:
Madonna og Skrik var verken sikret spesielt godt eller forsikret mot ran. Etter søndagens spektakulære kunstran vil museumsledelsen vurdere bedre sikkerhet.

Mens Mona Lisa henger bak panserglass i Louvre-museet i Paris, og Van Goghs bilder er sikret med panserglass i Amsterdam, kunne tyvene i Oslo spasere inn, midt i åpningstiden, og plukke to av verdens mest berømte bilder av veggene.

- Jeg sier ikke at det er feil å ha panserglass, eller at vi ikke har råd til det. Men dette må vi vurdere i ettertid, sier informasjonssjef Jorun Christoffersen til VG. Museumsdirektør Gunnar Sørensen sa søndag at det vil være vanskelig å sikre bildene bedre.

Ikke forsikret
Han kommenterte også faktumet at Munch-bildene ikke er forsikret. Hele samlingen på 1.100 malerier, 3.000 tegninger og skisser og 18.000 grafiske trykk, er forsikret for til sammen 500 millioner kroner - men det er bare i tilfelle brann eller vannskader.

- Bildene er forsikret mot brann og vannskader som er påført inne i bygningen. De er ikke forsikret mot ran, tyveri eller innbrudd, sier administrerende direktør John Øyaas i Oslo Forsikring AS til Dagbladet.

Bare malerisamlingen er anslått til å ha en verdi på rundt 20 milliarder kroner, og de to bildene Madonna og Skrik er verdt mellom 500 og 700 millioner kroner.

- Amatører
Søndagens kunstran er langt fra det første, men desidert det mest brutale. Madonna ble plukket ned fra veggen i Kunsthuset i Oslo i mars 1990, mens Skrik ble stjålet i Nationalgalleriet i 1994. Pål Enger ble dømt for ranet. Han er for øvrikg også dømt for å ha stjålet Munchs Vampyr fra Munch-museet i 1988.

Privatetterforsker Leif A. Lier karakteriserer søndagens ran som amatørmessig, og mener at disse ranerne ikke er i samme divisjon som Stavanger-ranerne og ranerne av Postens brevsenter i Oslo.

– Det vrimler av tekniske spor og øyenvitner. Dette er ikke folk fra samme ransmiljø som dem vi så i aksjon i Stavanger, sier politietterforskeren.

Mange spor
Mellom 50 og 70 personer besøkte Munch-museet da ranerne slo til litt etter klokken 11 søndag. De to ranerne, som snakket norsk, var maskerte og væpnet med håndvåpen. Flere fortalte mediene hvordan de opplevde ranet på nært hold.

Ranerne flyktet i en cirka 10 år gammel Audi S4 Avant. Langs fluktruten oppover Sars gate forbi Carl Berner og Sukkertoppveien, kastet ranerne fra seg rammene til bildene. På disse rammene kan politiet finne viktige spor.

Museumsledelsen sa søndag at de frykter at spesielt Skrik kan bli ødelagt når bildene er tatt ut av rammen. Årsaken er at det gamle bildet er malt på papp som lett går i stykker utenfor rammen.

Tror du Munch-maleriene dukker opp igjen?
Ja
Nei
Ja, men ødelagt
Aner ikke

Se resultat
Ved 15-tiden ble fluktbilen funnet forlatt ved Sinsen tennisklubb. At ranerne ikke tente på bilen, tar Lier som nok et tegn på amatørmessig utførelse.

- Gjort funn
- Vi har blant annet gjort funn langs fluktruta som antagelig kan gi oss noen svar etter hvert, sier politiinspektør Iver Stensrud ved Oslo politidistrikt til TV 2 Nettavisen. Mandag samler Oslo-politiet trådene etter den massive politiaksjonen søndag.

Historisk sett er det gode sjanser for at Munch-bildene skal komme til rette. Bildene er svært vanskelig å omsette, og eksperter sa søndag at det trolig vil komme krav om løsepenger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere