*Nettavisen* Nyheter.

Livredd bensinprisøkning

Det har tatt helt av for Facebook-gruppe som protesterer mot de høye bensinprisene.

29.05.08 08:44

(SIDE2): Tidligere har vi skrevet om gruppen «Protestaksjon mot bensinpriser» som i løpet av kort tid blitt en av de største, norske gruppene på Facebook. Med over 100.000 medlemmer, råder det liten tvil om at bensinprisene er noe som opptar oss nordmenn.

Gruppenen vokser og blir stadig mer populær.

- Det hele har tatt helt av, sier skaperen av gruppen, sier Jan Frode Rønningen til Side2.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Lavere drivstoffavgift
Målet med gruppen er lavere avgifter på drivstoff, og har blitt opprettet i kjølvannet av statens planlagte økning på drivstoffavgiften.

- Formålet med gruppen er å få prisen på drivstoff ned til ett akseptabelt nivå, samt at staten skal bruke mye mer ressurser på vedlikehold og nybygging av miljøvennlige veier, øke kollektivtilbudet, og forskning på miljøvennlig drivstoff, sier Rønningen.

Staten drar inn penger
Det var tanken på en høy bensinpris som gjorde at Rønningen så seg nødt til å handle.

- Jeg satt å så på nyheten og på nett en kveld at vi kunne forvente priser på drivstoff på over 16 kroner i løpet av sommeren. Da tenkte jeg at nå må vi få gjort noe, vi kan ikke lenger godta at staten bare skuffer inn en masse avgifter uten at det går tilbake til samfunnet, forklarer han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Etter å ha mobilisert blant venner og kjente, vokste gruppen raskt.

- Det hele har tatt helt av, og jeg ser jo at faktisk de fleste er helt enig med meg. Vi har selvfølgelig noe forskjellig syn, men de aller fleste mener at noe må gjøres med avgiftene. Absolutt alt vil koste mer takket være prisstigningen på drivstoff, sier Rønningen.

- Det blir ikke bare bensinen og dieselen. Men alt som finnes av varer, og tjenester. Og dette kommer som ett tillegg til den vanlige prisøkningen, fortsetter han.

Frustrasjon
At det er mange som er opptatt av denne debatten er kanskje ikke så overraskende, og en økning i bensinprisene er heller ikke noe nytt fenomen blant nordmenn.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Frustrasjon og sinne kan ha ligget latent hos folket, siden det har vært en gradvis økning på bensinpriser i flere år, sier Marius Myhrvold i Colt Kommunikasjon.

Da NTB skrev at man kunne se for seg en bensinpris til kr 17 literen, ble nok flere nordmenn overrasket, og kanskje litt redde.

- Jeg tror «17 kroner» skremte en hel nasjon. Alle vet hvor mye en liter bensin koster, i motsetning til en liter juice. En økning på rundt 30 prosent vekker følelser i folket, sier Myrvold.

At det er en følsom debatt er det liten tvil om, og både tilhengere og motstandere deltar i debatten.

På wallen har noen skrevet:

«Når en gruppe på Facebook har nærmere 100.000 medlemmer som er så bestemt på en sådan sak, burde myndighetene virkelig forstå at de er på vei til helvete!»

«Høye bensinpriser er jo bra. For det første er det bra at vi kjører mindre privatbil. Vi må gjøre det for å redde siste rest av miljøet, vi slipper mange trafikkulykker, vi trenger ikke bruke så mye penger på veier, osv.. At vi kjører mindre privatbil er dritbra.»

Boikott
Det er også blitt opprettet en gruppe ved navn «Slik får man ned bensinprisen», som ble opprettet på bakgrunn av en kjedemail som oppfordret folk til å boikotte Shell og Statoil.

Les også: - Boikott Shell og Statoil

Rønningen oppfordrer derimot ikke folk til boikott.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det var ikke jeg eller gruppen som var initiativtaker til den aksjonen som går på det å boikotte Statoil og Shell. Jeg er ikke imot aksjonen siden det kan skape ett tilbudspress, men jeg oppfordrer ikke medlemmene til å boikotte, sier han.

Det er liten tvil om at det norske folk, generelt sett, er opptatt av å bedre miljøet, men spørsmålet er hvem som skal ta regningen.

- Jeg er for at det skal komme miljøvennlige tiltak, men jeg mener at det er staten som bør ta regningen, og ikke den vanlige mann, sier Rønningen.

Populære grupper
Side2 skrev tidligere om Facebook-gruppen «Organdonasjon redder liv». I håp om at så mange som mulig donerer organer lover gruppens skaper, Pål Stuvland, å donere bort ett organ for hvert 100.000 medlem.

Da Side2 snakket med han, var han bekymret for hvilke konsekvenser dette vil ha på hans egen helse.

- Jeg begynner å bli bekymret for min egen helse nå. Det kan jo komme noen på døren og kreve et organ. Jeg må seriøst begynne å vurdere om jeg nå skal donere bort et lite organ, sa Stuvland.

Les mer: Gir bort organene sine

Nå har derimot «Organdonasjon redder liv» måtte se seg forbigått av «Protestaksjon mot bensinpriser».

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!
Sjekk de nye premiene i Side2s underholdningsquiz.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag