RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Livredd gjengleder blir politibeskyttet

Sist oppdatert:
Gjenglederen (29) er tiltalt for å ha skutt to rivaler i Oslo. Nå lever han i skjul - med politiets beskyttelse.

Politiet mener at 29-åringen er lederfigur i den brutale A-gjengen i Oslo, og at han skal ha sendt en løpegutt for å regelrett likvidere to medlemmer i den rivaliserende B-gjengen.

Nå er gjenglederen tiltalt for å ha utstedt drapsordren, som skal ha vært en hevnaksjon for at han selv ble skutt under Aker Brygge-oppgjøret i august for halvannet år siden.

Statsadvokat Svein Holden i Oslo har tiltalt 29-åringen og den antatte pistolmannen (28) for overlagt drapsforsøk under skjerpende omstendigheter. Saken blir det foreløpig siste av en serie rettsoppgjør etter mange blodige og mafialignende skyteepisoder og voldshandlinger mellom de to rivaliserende gjengmiljøene i hovedstaden.

(Artikkelen fortsetter under)

Skjules av politiet
I en årrekke har A- og B-gjengen kriget mot hverandre med skytevåpen på åpen gate, og Nettavisen kjenner til at den nå tiltalte gjenglederen lever i frykt for et hevnangrep i den evigvarende voldsspiralen.

29-åringen har i lengre tid vært beskyttet av politiet, som har sørget for at mannen lever i skjul på hemmelig adresse.

Det må foreligge svært tungtveiende årsaker før privatpersoner får hemmelig adresse. Enda sjeldnere er det at politiet hjelper tungt kriminelt belastede personer med å ligge i skjul.

Kilder hevder overfor Nettavisen at det foreligger en stående ordre i gjengmiljøet om å likvidere mannen.

- Han vet at leiemordere har mottatt penger for å likvidere ham, sier en velinformert kilde til Nettavisen.

Politikilder forteller at 29-åringen ligger i skjul utenfor Oslo, og at det foreligger en høyst reell risiko for at det vil rettes et nytt drapsforsøk mot ham dersom skjulestedet hans blir kjent blant rivalene.

(Artikkelen fortsetter under)

Beskutt flere ganger
Minst to ganger er den tiltalte mannen blitt utsatt for alvorlige drapsforsøk.

Han berget livet ved å kaste seg bak en parkert bil da han ble beskutt med hagle og pistol utenfor sitt eget hjem i Bærum sommeren 2006. Halvannen måned seinere ble han truffet av flere skudd i beinet under det dramatiske gjengbråket på Aker Brygge.

Det er som en konsekvens av disse drapsforsøkene han skal ha beordret hevnaksjon mot B-gjengmedlemmer, mener politiet. Han skal ha gitt ordre til en løpegutt i A-gjengen om å gjennomføre såkalt «blodhevn». Ifølge tiltalen gikk ordren ut på å likvidere navngitte personer.

Attentatmannen var kun millimetre unna å bli dobbeltdrapsmann da han plaffet løs mot gjengmedlemmer utenfor en boligblokk i Granstangen 32 på Furuset i Oslo 23. mars i fjor.

Skutt gjennom munnen
Minst seks skudd ble avfyrt, tre av prosjektilene traff sine mål. Det ene offeret, en 27 år gammel mann, ble skutt gjennom munnen. Helsepersonellet som først tok hånd om ham, antok at han ikke kom til å overleve.

Først da han kom på operasjonsbordet på Ullevål universitetssykehus, kunne legene forbløffet konstatere at prosjektilet på mirakuløst vis hadde unngått alle vitale organer i mannens hode.

Det andre offeret i saken er den 31 år gamle storebroren i den beryktede og kriminelt belastede Rasool-familien. Det var utenfor familiens leilighet skytingen fant sted.

Rasool-brødrene er i en årrekke blitt knyttet til svært grov kriminalitet, blant annet en rekke tilfeller av grov vold, kidnapping og tortur. De knyttes også til den omfattende hvitvaskingssaken i Natal i Brasil.

31-åringen ble truffet i hofta og underarmen av prosjektilene på Furuset. Også han hadde marginene på sin side, og overlevde de alvorlige skuddskadene.

Knuffing utløste kuleregn
Kun utrolig flaks gjorde at ingen av beboerne i det folkerike nabolaget ble truffet i gjengattentatet. Minst seks skudd som ble avfyrt i dramaet som skjedde like før klokka 19 på en fredagskveld.

Men Furuset-skytingen er langt fra første gang kulene suser rundt ørene på uskyldige som havner i skuddlinjen mellom de to gjengene. Aker Brygge-skytingen sommeren 2006 var blant de mest dramatiske oppgjørene mellom bandene noensinne.

(Artikkelen fortsetter under)

En varm sommerdag måtte flere hundre mennesker plutselig løpe for livet da kulene suste i alle retninger. Årsaken til den hemningsløse pistolduellen var at et A-gjengmedlem sa «morapuler» til en rival.

I knuffingen som fulgte dro flere gjengmedlemmer skytevåpen, og minst ni skudd ble løsnet. To personer ble truffet, én av dem er altså 29-åringen som er tiltalt for å ha beordret hevnaksjonen på Furuset.

Utpekt av offeret
31-åringen som ble skutt på Furuset, var ikke selv til stede under Aker Brygge-skytingen. Det var imidlertid to av hans brødre, ifølge overvåkningsbilder politiet besitter, og dette skal være årsaken til at den eldste i Rasool-søskenflokken ble målskive.

Offerets kone og datter (2) satt i familiens leilighet få meter unna da 31-åringen ble skutt.

28-åringen som påtalemyndigheten mener utførte det overlagte drapsforsøket, har sittet varetektsfengslet i snart ett år. Han er av 31-åringen blitt utpekt som gjerningsmannen.

Politiet har under hele etterforskningen lagt fullstendig lokk på saken, og det er ikke kjent om det foreligger tekniske bevis som knytter den tiltalte 28-åringen til ugjerningen. Det er heller ikke kjent hvilke bevis politiet har mot lederfiguren som er tiltalt for å ha beordret skytingen.

- Blir aldri fred
Det blir imidlertid en svært omfattende sak som vil bli ført for Oslo tingrett - som har satt av hele tre uker til hovedforhandling. Nettavisen kjenner til at det vil bli et enormt sikkerhetsoppbud i Oslo tinghus under rettssaken, som starter 1. april.

- Når vi har å gjøre med disse to gjengene, som ikke skyr noen midler i krigen mot hverandre, må vi omgjøre rettssalen til en festning, sier en politikilde.

A-gjenglederen har hele tiden nektet for å ha noe med saken å gjøre, og skal overfor etterforskerne ha fremlagt alibi for selve gjerningstidspunktet.

Tidligere har han forklart at det er lite trolig at A- og B-gjengen vil legge ned stridsøksen.

- Det vil aldri skje. Det er like sannsynlig som fred på jorden, skal han ha uttalt til VG.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere