RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Livredder møtte 15-åring

Sist oppdatert:
I går reddet Brian Formo en 15 år gammel jente fra drukningsdøden. I dag møttes de igjen for første gang etter båtulykken i Skien i går.

Den 15 år gamle engelske jenta havnet i den iskalde Skienselva etter en båtulykke i går. I omtrent femten minutter lå hun i vannet, før Brian Formo i siste liten fikk henne opp av vannet.

I dag møttes de to på for første gang på sykehuset i Skien. Formo synes det var en veldig fin stund.

- Det Var veldig godt å se henne. Veldig godt å se at hun hadde det bra. Det var ikke enn lang samtale, men både hun og de av hennes nærmeste som var der takket meg. Og så fikk jeg en veldig god klem, forteller Formo.

Tilfeldigheter
Formo har vært båtentusiast siden han var syv år gammel, jobber med båt til daglig og har opplevd mye på vannet opp i mellom årene. I går fikk han virkelig bruk for erfaringen sin. Tilfeldigheter gjorde at han i går sto på land noen hundre meter fra der den femten år gamle jenta og en mann i 30 årene ble slengt ut av en 14 fot stor skjærgårdsjeep etter at den plutselig tverrett.

- Jeg måtte handle raskt. Heldigvis greide jeg å tenke rasjonelt. Jeg husket at jeg tilfeldigvis hadde noen nøkler liggende til en båt jeg hadde inne på service. Jeg løp bort til båten og satte ut i den kalde og strie elva, forklarer Formo.

Maktet ikke å ta tak tauet
Verken jenta eller 30 år gamle Einar Holm som omkom i ulykken hadde redningsvest. Formo kjørte det han kunne. På tross av den sterke strømmen i elva får han bakket den 30 fot store cruiseren forsiktig opp til jenta som fløt i vannet.

- Hun var helt taus. Hun lå bare og fløyt der. Jeg kastet et tau til henne, men hun tok ikke tak i det. Trolig var hun så sterkt nedkjølt at hun ikke greide det. Hun reagerte ikke. Men, plutselig får vi blikk kontakt. Og akkurat da bestemte jeg meg for at dette var noe jeg skulle greie. Jeg fikk tak i henne og dro henne opp i båten, forteller Formo.

Jenta var sterkt nedkjølt etter å ha ligget om lag femten minutter i vannet som holder 3-4 grader. Hun hadde en varmedress på seg. Ifølge Formo har den trolig reddet livet hennes.

- Jeg la henne ned under dekk der diesel varmeren gikk for fullt. Hele tiden ropte jeg til henne på norsk at dette skulle gå bra. At dette skulle vi klare. Plutselig sier jenta. Speak English! Da skjønte jeg at dette kom til å gå, ler Formo.

På land ventet ambulansepersonale og tok med seg jenta til sykehuset. Bare jakka til den omkomne mannen, lå og fløyt i vannet. Formo så ikke noe til mannen.

- Det er selvfølgelig veldig trist. Jeg skulle gjerne ha reddet begge, men jeg så ham rett og slett ikke, forklarer redningsmannen.

Hvordan føles det å ha reddet livet til ei ung jente?

- Veit du. Jeg føler bare at jeg har gjort jobben min. Jeg er båtmann. Det var helt naturlig for meg å ta affære.

I formiddag besøkte han altså jenta. Når hun kommer skikkelig på beina igjen, er hun invitert hjem til helten som reddet livet hennes.

- Jeg har unger på hennes alder. Jeg har sagt at vi kan ta litt mat å kose oss litt. Så kan vi bli kjent på en litt annen måte. Så vi kan få lagt dette triste greiene bak oss. Dekke over litt det som har skjedd, avslutter helten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere