Livredning på ny måte

Den gamle livredningsmetoden fornyes. Du har størst sjanse for å redde liv om du tar 30 brystkompresjoner etterfulgt av to innblåsninger.

Fra i morgen blir korrekte livredningsmetoden å ta 30 brystkompresjoner etterfulgt av to innblåsninger. Dette er i følge Norsk Folkehjelp en mer effektiv måte å redde liv på enn den gamle metoden. Tidligere gjalt det å ta to innblåsninger etterfulgt av 15 brystkompresjoner.

– Kunnskaper om hjerte- og lungeredning redder liv hver dag. God og raskt igangsatt hjerte- og lungeredning mer enn dobler sjansen for å overleve hjertestans, sier Carl Fridtjof Karlsen, medlem i Norsk Folkehjelps sentrale sanitetsutvalg.

De nye retningslinjene for hjerte- og lungeredning tas i bruk i morgen av Norsk Folkehjelp og de øvrige medlemmene i Norsk Førstehjelpsråd. I dette rådet sitter blant annet Røde Kors og Luftambulansen.

Den gamle metoden med 2:15-rytme er ikke feil, men 30:2 har vist seg å gi bedre sirkulasjon under gjenopplivningen, i følge en pressemelding fra Norsk Folkehjelp. Den nye metoden gjelder både for voksne og barn.

Slik gjør du det:

  • Når pasienten er bevisstløs eller ikke puster normalt, ring 113 og start opp med hjerte- og lungeredning.
  • Trykk brystkassen 4-5 centimeter ned midt mellom brystvortene. Takten skal være 100 kompresjoner i minuttet.
  • Bruk 1 sekund på hver innblåsning slik at brystkassen hever seg.
  • Hold det gående til kvalifisert hjelp er på plass. Dersom to personer er sammen om redningen, bytt på å komprimere ca hvert tredje minutt.
  • Hos barn skal hjerte- og lungeredning innledes med fem innblåsninger og deretter følges opp med hjerte- og lungeredning i ett minutt før hjelp tilkalles på telefon 113.

Kilde: Norsk Folkehjelp

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.