*Nettavisen* Nyheter.

Livsfarlig dop i Norge

I Norge har dopet allerede krevd ett menneskeliv. I Sverige har to strøket med. Én av dem var Per Ståhls kompis.

16.04.08 18:03

Per Ståhl slapp med å amputere fingeren. Kameraten hans er død. De skulle bare teste Bromo-Dragonfly. Et designerdop som det siste året har blitt oppdaget i Skandinavia.

- Vi stakk hjem til en kompis sitt hus. Der tok vi et par øl og litt whiskey. Så viste han meg greiene, Bromo-Dragonfly. Etter det husker jeg ingenting, sier Per Ståhl til svenske TV 4.

Ett døgn senere ble Ståhl funnet av broren. Da krøp han rundt i vennens leilighet. Kort tid etter ble han kjørt med ambulanse til Universitetssykehuset i Lund i Sverige. Da hadde han mistet bevistheten, og blodet rant fra munnen hans. Kroppens hans var nedkjølt og han hadde misfarginger på hender og føtter.

Ikke på narkolista
I siste nummer av svenske Läkartidningen (ekstern lenke) blir det nye dødsdopet beskrevet. Dopet stopper rett og slett kroppen. Blod kommer ikke ut til kroppens organer, som dermed dør. Hittil har det tatt livet av to personer i Sverige. En 20 åring i april 2007 (ekstern lenke), og Ståhls kamerat. Likevel er dopet så nytt og så sjeldent at det ikke står på listen over forbudte narkotikum verken i Sverige eller Norge.

Narkotikastatistikken 2007
(ekstern lenke, PDF-format)

Men også i Norge har det sjeldne dopet krevd menneskeliv. I Kripos sin Narkotikastatistikk for 2007 står det at bromo-dragonfly har blitt beslaglagt to ganger: 1 milligram i Hedmark (som tilsvarer 5 rusdoser) og 0,6 milligram i Bodø (som tilsvarer 3 rusdoser).

- Det er på ingen måte hvert år det dukker opp slike nye stoffer i Norge, sier Tormod Bønes ved Kripos. Han er ekspert på narkotiske stoffer.

Drakk sist
Beslaget i Hedmark ble gjort i forbindelse med et dødsfall i februar 2007. En 18-åring døde av det Nettavisen omtalte som "ukjent party-dop".

- Ja det stemmer. Dette var ungdommer som hadde bestilt stoffet via internett, sier Bønes.

En person ble siktet for uaktsomt drap fordi han skulle ha gitt stoffet til 18-åringen. I følge en kamerat av denne personen, ble et gram bestilt via internett. Dette ble løst opp i en liter væske. Han som døde skal ha drukket sist av kanna og fått slumpen som tydeligvis hadde en høyere konsentrasjon av Bromo-Dragonfly.

- Sliter ennå med angst
På et nettsted for brukere av narkotika blir det advart mot Bromo-Dragonfly. Her beskriver en anonym person hvordan han forsvant i sin verste rus noen sinne, med svært sterke hallusinasjoner, etter å ha inntatt stoffet. 11 timer etter inntak ble han funnet halvnaken i veikanten mens han skallet hodet i asfalten.

På sykehuset hadde «jeg brølt som hu kjerringa i Exorcisten. Rett fra magen, som om jeg var besatt av noe, og holdt på å bli drept. I min virkelighet var det jo akkurat det som skjedde.» skriver personen som avslutter innlegget med at han ennå sliter med angst etter den svært dårlige turen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.