RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Livsfarlig lighter-sniffing

(Jørgen Berge/TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Politiet advarer nå folk mot å sniffe lightergass etter at en 16 år gammel gutt døde i Bergen onsdag kveld. - Det er livsfarlig, sier politiet.

16-åringen var sammen med to kamerater da den tragiske ulykken skjedde. Inne på gutterommet sniffet han lightergass. Kort tid etter stoppet hjertet, og gutten ble raskt erklært død.

- Han fikk akutt hjertestans, og døde veldig raskt. Nå ønsker vi på det sterkeste å advare mot dette, sier politioverbetjent Geir Duesund ved Fana politistasjon til TV 2 Nettavisen.

Kastet opp
Etter å ha sniffet en liten stund, merket 16-åringen at han ble dårlig. Han begynte å kaste opp, og kameratene hans tok ham med ut i frisk luft.

Der segnet 16-åringen sammen. Tilfeldigvis kom et voksent par forbi, og mannen tok umiddelbart affære. Han ga førstehjelp til ambulanse var på stedet.

Ved 22.30-tiden onsdag kveld fikk politiet melding om dødsfallet. Gutten ble erklært død klokken 23.16.

- Vi vet ikke om sniffingen er den direkte dødsårsaken. Han kan ha hatt andre svakheter. Det vil obudksjonen vise. Det er i hvert fall helt klart at sniffingen er en medvirkende årsak, sier Duesund.

Medelever i sorg
Fana-distriktet har aldri vært borti noe lignende. Tettstedet Sandsli i Bergen, der gutten bodde, er i sjokk. Kameratene reagerer med sjokk og vantro. Torsdag har flagget vaiet på halv stang på skolen gutten gikk på, og prester og psykologer har snakket med guttens medelever.

- Dette er en av de tristeste dagene i skolens historie, sier rektor Rune Dolvik til Bergensavisen.

Nå håper politiet at dødsfallet blir en vekker for dem som eventuelt har prøvd eller har vært fristet til å prøve noe lignende.

Pusteproblemer og hjertestans
Lightergass kan gi en rus med hallusinerende effekt der personen føler seg lett i hodet og oppnår en drømmelignende tilstand. Men den billige rusen er ekstremt farlig.

Plutselig kan hjerte slå ukontrollert, det blir vanskelig å puste og pulsen øker raskt, noe som kan føre til hjerteattak. Nylig døde også en 15 år gammel gutt i USA av syndromet som har fått navnet 'sudden sniffing death' (SSD).

- Vi ønsker å advare folk mot at sniffing av lightergass. Det er livsfarlig. Ikke tro at du kan flørte med dette, og bare få en liten rus. Sniffingen er mye farligere enn hva du tror, sier politioverbetjent Duesund til TV 2 Nettavisen.

Han tror ikke lighter-sniffing er særlig utbredt i Fana-distriktet.

- Jeg tror dette er litt tilfeldig, et alternativt rusmiddel som kanskje blir brukt når man ikke har noe annet, sier Duesund.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere