RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lønn viktigere enn AFP

Høyere lønn er viktigst ved vårens lønnsoppgjør. Det svarer over 40 prosent av de spurte, mens bare 35 prosent mener en god AFP-ordning er viktigst.

Dette viser en meningsmåling som Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). De middelaldrende slår ring om den avtalefastede pensjonen, mens et klart flertall av de unge under 45 år prioriterer høyere lønn.

Kalkulator: Dette blir din nye pensjon

Blant LOs medlemmer er det over 52 prosent som mener det er viktigst å videreføre eller forbedre dagens avtalefestede pensjon.

– Det er ikke overraskende at det er forskjeller i ulike aldersgruppers vurderinger. LO skal ivareta medlemmenes interesser. Andre undersøkelser viser at AFP-saken står sterkt blant våre medlemmer og at våre krav er akseptert i befolkningen, sier LO-leder Roar Flåthen.

Helheten avgjør
– Er du bekymret for at de unge ikke er så interessert i å kjempe for en god AFP som de middelaldrende?

– I løpet av prosessen skal vi nok også få fram at pensjon utgjør mest for de unge. De har flest år å tjene opp rettigheter på. I dette oppgjøret er AFP en viktig del, men det er helheten i en total pakke våre medlemmer skal ta stilling til, sier Flåthen.

Den framtidige AFP-modellen vil stå helt sentralt i tariffoppgjøret. Rett over påske går lønnsoppgjøret over i mekling, og 2. april kan det bryte ut streik dersom resultatet ikke blir godt nok for LOs forhandlingsdelegasjon.

Tallenes tale
Opinion har gjennom Norstats web-panel spurt 1.000 personer om hva som er viktigst ved vårens lønnsoppgjør:

- 35 prosent vil videreføre eller forbedre dagens AFP.

- 41 prosent mener høyere lønn er viktigst.

- 17 prosent svarer at dette er uaktuelt siden de ikke jobber.

- 7 prosent er usikre eller vet ikke.

Bakgrunnstallene viser at rundt 55 prosent av de som er under 45 år prioriterer høyere lønn, mens et knapt flertall av de middelaldrende opp til 60 år setter AFP-kravet høyest.

Menn er generelt mer tilbøyelig til å kreve høyere lønn enn kvinnene. Også Oslo-folk skiller seg ut som tilhengere av økt lønn.

Røde for AFP
Ser vi på politiske preferanser er det klare forskjeller. Nesten halvparten av dem som sympatiserer med Ap og SV prioriterer en god AFP, mens Høyre-folk og Frp-velgere verdsetter høyere lønn framfor AFP.

Over 52 prosent av LO-medlemmene setter en god AFP øverst på ønskelista, mens en klar overvekt av medlemmene av både YS og Unio mener høyere lønn er viktigst. Blant Akademikernes medlemmer er det over 71 prosent som kjører fram høyere lønn som det viktigste ved vårens tariffoppgjør.

Blant dem som ikke er fagorganiserte er det – kanskje ikke så overraskende – en klar overvekt som kjemper for økt lønn. Under en tredel av disse prioriterer AFP-ordningen. (AN

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere