*Nettavisen* Nyheter.

LO slakter terrortiltak

Foto: (Foto: LO)

LO bruker sterke ord om det nye forslaget til ny terrorforskrift. - Systematisk angivervirksomhet i beste Stasi-stil som vil ødelegge miljøet på alle arbeidsplasser, sier leder Tor Andresen i arbeidslivsavdelingen.

12.09.03 16:21

Om forslaget går gjennom og munner ut i en ny lov mot terrorisme i Norge, skal arbeidsgivere bruke kameraovervåking på jobben i større grad og rapportere til myndighetene om ansatte som oppfører seg mistenkelig.

Bak forslaget står en arbeidsgruppe med representanter fra politiet og Forsvaret, ledet av det nye direktoratet Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM).

Gruppen foreslår også at ansatte i oljeindustrien, offshore, transportnæringen, luftfart og mediebedrifter må sikkerhetsklareres.

- Skjønner ikke at de tør
TV 2 Nyhetene meldte i går at det nye forslaget til tiltak mot terrorisme nå blir sendt ut på høring.

- Jeg skjønner ikke at politiet og Forsvaret tør å forslå dette. Forslaget til nye tiltak mot terror minner sterkt om de gamle sovjetstatenes systematiske angivervirksomhet, sier leder for LOs arbeidslivsavdeling, Tor Andersen, til TV 2 Nettavisen.

LO er blant organisasjonene som skal bli hørt før fristen går ut 1. november, sammen med blant mange andre Statoil, Hydro, Oljeindustriens landsforening, Luftfartstilsynet, Jernbaneverket og universitetene og NTNU.

NRK er den eneste mediebedriften som er med på høringslisten.

Storebror ser deg
–11. september har jo vitterlig gitt oss et nytt og utvidet bilde når det gjelder hvilke mål det går etter og hvilke metoder man er villig til å bruke, sa leder Anders Bjønnes i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet til TV 2 torsdag.

- Det er livsfarlig å begrunne lovendringer med enkelthendelser i terrorvirksomhet. Jeg spør meg; er det virkelig nødvendig? Mer overvåking og angiveri på jobben skaper dårlig klima kolleger mellom, mener Tor Andresen.

Han poengter at kontrolltiltak på arbeidsplasser kan være nødvendig, men at alle slike tiltak må være åpne i et demokratisk samfunn.

- Undergraver tilliten
- Fjernsynsovervåkning, stikkontroller av esker og rusmiddelkontroll er eksempler på åpne kontroller som er greit, så lenge de ansatte vet om den og kontrollen er lik for alle, sier Andresen.

Han venter forslaget på sin pult de nærmeste dagene, men kan allerede nå forsikre at LO ”reagerer sterkt og er meget betenkt over utviklingen”.

- Det norske folk har tradisjonelt hatt stor tillit til forsvaret og politiet, men dette tror jeg vil undergrave tilliten, sier Andersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.