*Nettavisen* Nyheter.

LO-topper krever økte skatter

Flere LO-topper rykker nå ut og krever at Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet må love å øke skattene før valget neste år.

19.09.04 10:38

Flere forbundsledere med Fagforbundets Jan Davidsen i spissen går til kamp for økte skatter.

Ap-leder Jens Stoltenberg og SV-leder Kristin Halvorsen har forsikret at en ny rødgrønn regjering ikke kommer til å øke skattenivået.

Men nå får de tydelig og klar melding fra flere LO-topper.

Fagforbundets leder Jan Davidsen får bred støtte fra andre forbundsledere i LO når han går ut med kravet om økte skatter. Hans utgangspunkt er at et høyere skattenivå vil sette kommunene bedre i stand til å finansiere viktige velferdsoppgaver.

- En ny regjering av Arbeiderpartiet, SV og eventuelt Senterpartiet etter stortingsvalget må gradvis gjenvinne styringen med den økonomiske politikken, sier Davidsen til Avisenes Nyhetsbyrå.

- Det er naivt å tro at vi kan beholde dagens velferdsnivå uten å øke skattene, sier leder i LO Stat Morten Øye til Dagsavisen.

Han mener partilederne i Ap og SV har konkludert for tidlig.

- Jeg skjønner at det ikke er lett å drive valgkamp for økte skater, men dette er en svært viktig diskusjon som vi er nødt til å ta, sier Øye.

Også Olav Støylen, leder for vel 30.000 medlemmer i Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund, mener det er nødvendig å øke skattenivået. Han er særlig opptatt av at høye aksjeutbytter og kapitalinntekter må beskattes hardere. Eli Ljunggren i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet og Turid Lilleheie, leder i Norsk Tjenestemannslag støtter også opp om Davidsens utspill.

Av forbundslederne som Dagsavisen har snakket med, er det bare Kjell Bjørndalen i Fellesforbundet som ikke ønsker skatteøkning.

- Men jeg er for en mer rettferdig fordeling i skattesystemet, slik at de høyest på stigen yter mer, sier lederen for LOs største industriforbund.

Jan Davidsen utfordrer også Ap, SV og Senterpartiet til å komme med et skikkelig politisk program før valget i 2005.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.