*Nettavisen* Nyheter.

Lokaltog sporet av nær Oslo S

Ingen kom til skade da et lokaltog sporet av mellom Oslo S og Bryn mandag ettermiddag, men avsporingen skapte store problemer for togtrafikken i særlig Oslo og Akershus utover dagen.

15.06.15 21:06

Avsporingen skjedde i Brynsbakken i sørgående retning rett før Oslo S klokka 16.30. Det var et persontog som kom i svært lav hastighet som sporet av.

Ingen personer ble skadd, og samtlige ble evakuert over til et annet tog og fortsatte ferden, tvitret operasjonssentralen i Oslo politidistrikt.

Hovedbanen ble stengt som følge av avsporingen, og lokaltoget mellom Spikkestad og Lillestrøm ble innstilt. Det ble også forsinkelser på Flytoget på grunn av det avsporede togsettet med fem vogner.

NSB kjører mandag kveld lokaltogene mellom Bryn og Lillestrøm, og fra Oslo S til Asker. Togpassasjerer kan benytte seg av T-banen mellom Bryn til Oslo S, opplyser kommunikasjonsrådgiver Håkon Myhre i NSB til NRK.

Skjedd i en sporveksel

I 18-tiden ankom Jernbaneverkets reparasjonsvogn og arbeidet med å få jekket på plass den avsporede 20-30 tonn tunge trekkvogna kunne starte. Arbeidet pågikk fortsatt i 19.45-tiden mens øvrig togtrafikk passerte på de tre andre sporene til og fra Oslo S.

Avsporingen skjedde i en ny sporveksel med bevegelig kryss som er en del av jernbaneprosjektet «Etterstad-Lysaker» som fornyet Oslo S over flere år.

– Det er vanskelig å si hva som forårsaket dette, men avsporingen skjedde i en sporveksel og det kan skje. Det er feilkilder uansett hvor dyre og gode de er. Da er det en utfordring når du har mange sporvekslere som her, sier Egil Hauge, som er sikkerhetsvakt i Jernbaneverket, til NTB.

Mange feilkilder

Han mener at det i dette tilfellet ikke ville hjulpet med flere bevilgninger.

– Du får ikke kjøpt en bedre sporveksel enn dette. Alle ønsker jo å bruke penger på mer vedlikehold og utbygging. Men skal vi ha færre feil, mener jeg at vi må også må redusere antall feilkilder og reduserer kompleksiteten i systemet, sier Hauge.

Sikkerhetsvakten legger til at flere sporvekslere gjør at jernbanen får flere valgmuligheter på hardt trafikkerte strekninger, men samtidig blir det flere kilder til feil. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.