RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lommetyvene herjer i Oslo

Sist oppdatert:
Lommetyverier opp 45 prosent fra i fjor. Politimesteren: - Folk må passe bedre på.

(iOslo.no) I dag offentliggjorde Oslo politidistrikt halvårstallene for anmeldte forbrytelser i Oslo. Tallene er dyster lesning.

Oslo har de siste tre årene hatt en generell nedgang i kriminaliteten, men første halvår 2007 viser en klar oppgang i vinningsforbrytelser.

- Det er det vi har sett. Det som øker mest innenfor vinning er grovere tyverier, og grovt tyveri fra bil, sier politimester Anstein Gjengedal til iOslo.no.

Tyveri fra person på offentlig sted, lommetyveri, har økt med enorme 45,7 prosent fra samme periode i fjor. Grovt tyveri fra bil har økt med 39,8 prosent.

Det synes politimesteren er urovekkende.

- Vi tror nok at i en del av tilfellene er det bander av organiserte lommetyver. Vi har også tatt en del personer vi tror er organisert. Vi blir oppsøkt av utenlandske bander fra Chile og Romania, men også nordmenn som stjeler. Vi har hatt noen tilfeller av at de som har drevet med tigging har gått over til å stjele, sier han.

- Men 45 prosent er en enorm økning. Er situasjonen ute av kontroll?

- Vi har økt aktivitet i løpet av sommermånedene, og kan ikke være på enhver T-banestasjon og busstasjon. Og om vi stiller oss opp tar vi dem ikke, de skygger unna til de kommer vekk fra uniformert politi. Én mulighet vi har er å bruke uniformert politi, men det krever at vi vet hvor vi skal gå, sier Gjengedal.

Han ber nå publikum om å være oppmerksomme når de er ute i byen, særlig på steder der store menneskemengder samles. Politiet er helt avhengig av at man melder fra hvor lommetyveriene har skjedd, slik at de kan sende ut sivile politifolk.

- Om noen kommer opp til deg på gata og ber deg om å veksle penger, eller ber deg om å vise dem noe på et kart, bør du være forsiktig, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere