Lønnsfest gir sykehusunderskudd

Sykehusansatte har fått minst en milliard kroner mer i lønnsvekst enn Stortinget har forutsatt. Det er hovedårsaken til sykehusenes underskudd.

05.06.04 11:26

Stortinget har i statsbudsjettene for 2002 og 2003 forutsatt en lønnsvekst på 4 prosent blant sykehusansatte. Det var rammene statens forhandlere i Navo hadde før reforhandlingen avtalene for alle sykehusansatte etter at staten overtok sykehusene i 2002. Resultatet av forhandlingene ble langt bedre, sett med de ansattes øyne, skriver Aftenposten.

- Det er bare ett ord for det som har skjedd i lønnsforhandlingene mellom sykehusansatte og Navo, arbeidsgiverorganisasjonen for statlige foretak, og det er at dette er en skandale, sier Olav Gunnar Ballo, sosialpolitisk talsmann for SV og medlem av Stortingets sosialkomité.

Tall fra Navo viser at legene i gjennomsnitt har hatt en lønnsvekst på 15,8 prosent, og de øvrige yrkesgruppene en tilsvarende vekst på 11,3 prosent i løpet av 2002 og 2003.

Navo avviser at de har gjort en dårlig jobb.

- De nye avtalene er et ledd i en langsiktig plan. Arbeidet med dette er godt i gang, og det er grunn til å tro at vi ser effekten etter hvert, sier direktør Anne-Kari Bratten i Navo Helse.

Helseminister Dagfinn Høybråten er lite fornøyd med det som har skjedd.

- Denne veksten fremstår som klart uakseptabel. Departementet har gjennomgått situasjonen med de regionale helseforetakene. Arbeidsgiver må sette inn nødvendig oppfølging og tiltak for å få lønnsveksten i samsvar med de rammer som ellers legges til grunn i sektoren, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag