Gå til sidens hovedinnhold

Lønnskutt gir bedre klima

– Om vi skal greie å redusere forbruksveksten, må reallønnen ned. Det er den svært lite populære, men virkningsfulle løsningen på problemet.

Det er forsker Harald Throne-Holst hos Statens institutt for forbruksforskning som kommer med denne miljøløsningen overfor Dagsavisen.

Han mener at miljøet vil bli neglisjert så lenge nordmenn velter seg i rikdom. Samtidig med at lønningene stiger, gjør land som Kina at varer blir stadig billigere. Løsningen på miljøproblemet er altså å kutte lønna. Dermed vil konsumet av varer gå ned, mener Throne-Holst.

- Det er nok ikke mange som er villige til å gå ned i lønn, men vi ser det problematiske i forbruket vårt nå, sier Throne-Holst til Dagsavisen.

Oddveig Storstad ved Norsk senter for bygdeforskning er enig i at nordmenn må tvinges til å bli miljøvennlige.

også forsker Carlo Aall ved Vestlandsforskning mener at livsstilen vår må endres for at miljøet skal spares. Teknologisk utvikling er altså ikke nok.

– Det vi sparer på mer ressurseffektive løsninger, bruker vi på noe annet som kanskje er verre. Vi har langt mer effektive biler i dag enn for noen år siden, men så lenge vi kjøper større biler og kjører lenger, blir gevinsten spist opp, sier han.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot