*Nettavisen* Nyheter.

Lørdag kan du feire med Kongen

Foto: Erichsen, Jarl Fr. (SCANPIX)

Når det 155. storting åpner lørdag, blir det pomp og prakt i Oslo sentrum. Sjekk ut hva du kan se.

02.10.10 11:00

- Åpningsdagen er en spesiell festdag i Stortinget. Det er den eneste dagen i året Kongen er i Stortinget, sier Inger Lorange Figved, avdelingssjef ved Stortinges informasjons- og dokumentasjonsadvdeling, til Nettavisen.

Presis klokken 13 lørdag åpner kong Harald det 155. storting. Også dronning Sonja og kronprins Haakon vil være til stede.

- Mange bunader
Stikkordet for dagen er høytidelighet.

- I gamle dager var det veldig høytidelig. Da kom man til hest i uniformer. Pompen og prakten er redusert, men fortsatt er det etter norsk målestokk ganske høytidelig når Stortinget åpner, sier Figved.

Åpningsdagen er også den dagen representanter for alle de tre statsmaktene er samlet i stortingssalen: Stortinget som den lovgivende, Regjeringen som den utøvende og Høyesterett som den dømmende makt.

- Alle som får være til stede i stortingssalen og alle ansatte pynter seg, og i stortingssalen er det mange bunader å se, forteller Figved.

Les Nettavisens sak fra fjorårets åpning: Endelig tilbake på Tinget

- Ikke for publikum
Men for folk flest er seremonien inne i stortingssalen noe man bare må følge via tv-skjermen.

- Det er ikke åpent for publikum, sier hun.

Seremonien starter klokken 13, og er beregnet å vare i tre kvarter.

- Stortingets høytidelige åpning gjennomføres etter et tradisjonsrikt program. Forsamlingen synger første vers av Kongesangen før Kongen leser trontalen og en statsråd leser beretningen om rikets tilstand. Til slutt synges første vers av Ja, vi elsker, forteller Figved til Nettavisen.

Dette kan du se
Men selv om du ikke kommer inn på Stortinget lørdag, er det fullt mulig å bli med på festedagen i Oslo sentrum.

- Langs Kongens kjørerute fra Slottet til Stortinget står alle forsvarsgrenene oppstilt som æresvakt. Gardemusikken spiller på Løvebakken før ankomst og blåser fanfare når Kongen går inn og kommer ut igjen, sier Figved.

Om været tillater det, pleier kongeparet også å kjøre i en åpen bil nedover Karl Johan.

Flaggene vil dessuten vaie i hele paradegaten, og det er ventet mye folk siden åpningen i år er på en lørdag.

Kongen reiser først
Kongen hilses både ved ankomst og avslutning etter faste tradisjoner, og først når Kongen har forlatt stortingsbygningen, kan stortingspresidenten heve møtet.

Det står nemlig i Grunnlovens paragraf 74 at det ikke kan holdes forhandlinger i Stortinget så lenge Kongen oppholder seg der:

«Ingen Deliberation maa finde Sted i Kongens Nærværelse».

Hvorfor en lørdag?
- Hvorfor åpner Stortinget i år på en lørdag?

- Det er grunnlovfestet. Det står at Stortinget trer sammen første hverdag i oktober, og så går det beskjed til Kongen om at han kan komme og foreta den høytidelige åpningen. Siden 2010 ikke er et valgår, og første søgnedag er en fredag, vil åpningsdagen falle på en lørdag. Grunnloven kjenner ikke til lørdagsfri, sier hun.

Dette står i Grunnloven om åpningen av Storinget:

«Storthinget sammentræder i Almindelighed den første Søgnedag i Oktober Maaned hver Aar”, sier Grunnlovens § 68, dvs. første dag i oktober som ikke er søndag eller helligdag.

Saasnart Storthinget har konstitueret sig, aabner Kongen eller den han dertil beskikker, dets Forhandlinger med en Tale, hvori han underretter det om Rigets Tilstand og de Gjenstande, hvorpaa han især ønsker at henlede Storthingets Opmærksomhed», står det i Grunnlovens § 74.

Neste år vil Stortinget tre sammen på en lørdag, og åpningen vil da finne sted på en mandag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.