*Nettavisen* Nyheter.

Løslatt etter polititabbe

Abid Raja Abid Q. Raja Foto: (Scanpix)

Politiet i Oslo har brukt millionbeløp på å avsløre og tiltale en internasjonal svindlerliga. Men flere tabber ødela.

18.01.07 22:54

Men bare to måneder etter at liga-medlemmene ble satt i fengsel, ble de løslatt. Årsaken var at feil instans tok ut tiltalen, melder TV 2 Nyhetene.

Tabbe
Med falske sjekker loppet tre menn flere norske banker for hundretusener av kroner. De gikk fra filial til filial, og tok ut pengene i kontanter. Under etterforskningen stakk en av bakmennene av, etter at politiet hadde avhørt ham.

Til tross for glippen, ble tre menn dømt for svindelen i oktober. Men så ble det oppdaget enda en tabbe: Oslo politidistrikt hadde tiltalt de tre etter straffelovens paragraf 60 a, det vil si organisert kriminell gruppe. Problemet er at det bare er statsadvokaten som kan ta ut en slik alvorlig tiltale.

Denne feilen ble oppdaget av lagmannsretten, som felte en knusende dom over politiets arbeid.

«Herav følger at påtalekompetansen ligger hos statsadvokaten, og at tiltalebeslutningen i denne sak ikke er tatt ut av kompetent myndighet», fastslår de.

Ny tabbe
Dermed ble de tre svindlerne satt fri av retten. Og ikke nok med det - en av dem som var svært sentral i saken ble utvist til Albania.

Forsvareren til mannen mener statsadvokaten nå har en svært dårlig sak.

- Etter mitt syn er han helt nødvendig å ha i retten for å kunne føre sak mot de andre siktede, sier forsvarer Ketil Magnus Berg til TV 2 Nyhetene.

Også forsvareren til en av de andre i saken som ble løslatt, er kritisk til en ny rettsrunde etter polititabben.

- To av fire er borte i denne saken, og når min klient mener at de er helt sentrale for å belyse hans uskyld, så må de vurdere å henlegge saken for hans del, sier forsvarer Abid Raja.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag