RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lotteri om piggdekk-pant

Foto: Bergen kommune
Sist oppdatert:
Byråd Lisbeth Iversen (Krf) truer med å innføre avgift på bruk av piggdekk i Bergen. Men først vil hun ha et lotteri, der vinnerne kan pante piggdekkene.

Målet om en piggfriandel på 80 prosent er på lagt nær oppfylt i Bergen. Foreløpige tall som byråden sitter på, viser at det fremdeles er nesten 30 prosent som kjører rundt med piggdekk på privatbilen sin. Men dette skal det nå bli slutt på med en panteordning.

- Målet om 80 prosent er flere år gammelt, og vi hadde i sin tid også et mål i statusmeldingen på 90 prosent, sier Iversen til iBergen.no.

Blir ikke dette målet innfridd, er Iversen klar på at det må settes i verk mer drastiske tiltak - piggdekkavgift fra 1.januar 2007.

Piggdekk-lotteri
Hvis ikke forurensingen over Bergen bedrer seg innen tre år, må kommunen selv ut med betydelige bøter.

- Det har kommet mange bekymringsmeldinger fra folk i helseetaten som forteller at svært mange asmatikere og barn har måttet holde seg inne på grunn av den dårlige luftkvaliteten. Den har forverret seg dramatisk den siste tiden.

For å få bergenserne til å bytte ut sine piggdekk, vil det nå bli innført et lotteri.

- Du kan melde deg og være med i trekningen som gi 250 kroner per dekk. Dette er en mal som vi har hatt i samarbeid med staten, sier Iversen som foreslår å sette av 200.000 kroner til dette prosjektet.

Vedfyring stort problem
I tillegg til piggdekkene, har vedfyringen i vinter vært et vel så stor problem.

- Vi får tilbakemeldinger fra brannvesenet om at folk fyrer feil. Derfor innfører vi også en panteordning på gamle ovner for å hjelpe folk til å skifte ut sine gamle ovner, sier Iversen. Hun har forelått å sette av to millioner til panteordningen.

Bergen sliter også med store utslipp fra båter og fly. Men her mener byrådet problemet har vokst langt over hodet til kommunen, og at staten må trå til.

- Jeg vil komme med flere tiltak når klimahandlingsplanen skal opp til rullering, sier Iversen til iBergen.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere