Lover hjelp til snille asylsøkere

Kommunalminister Erna Solberg lover hjelp og støtte til asylsøkere som har fått endelig avslag på sin søknad, dersom de samarbeider og oppfører seg pent.

Vi vil ikke premiere dem som ikke samarbeider, men det er ikke slik at noen må sulte eller fryse i hjel, forsikrer Solberg.

- Bryter loven
Asylsøkere som har fått endelig avslag på sin søknad, må forlate landet og mottaket de har bodd i.

- Mange stritter imot og det er behov for å klargjøre grunnlaget for regjeringens politikk: Vi vil ikke premiere personer som ikke samarbeider med myndighetene, sier Solberg.

Det må få konsekvenser for dem som nekter å samarbeide med myndighetene, mener hun. Noe annet ville bryte med asylinstituttet og dets funksjon. Per definisjon oppholder disse asylsøkerne seg ulovlig i landet.

Kan få ny vurdering
- Alternativet er å samarbeide med norske myndigheter. Ved å samarbeide kan man fortsatt bo i mottak frem til avreise og man får bistand fra International Organization for Migration (IOM) til å tilrettelegge for tilbakereisen. Dersom det viser seg selv etter aktivt samarbeid med norske myndigheter og IOM at det ikke er mulig å vende tilbake, vil man kunne få sin søknad om opphold i Norge vurdert på nytt, skriver Solberg i et leserinnlegg.

Hun opplyser også at sosialkontorene har plikt til å gi såkalt nødhjelp til dem som trenger det.

- Etter sosialtjenesteloven er ikke sosialkontorene forpliktet til å gi bistand til personer som oppholder seg ulovlig i landet, utover ren nødhjelp. Det er altså ikke slik at noen må sulte eller fryse i hjel, sier Solberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag