*Nettavisen* Nyheter.

Lover horestopp

De justispolitiske talskvinnene i Ap og SV klør i fingrene etter å sette i gang tiltak for å redusere prostitusjon. Men horekundene er fortsatt trygge.

29.09.05 13:59

Stortingsrepresentantene Gunn Karin Gjul (Ap) og Inga Marte Thorkildsen er hjertens enige i at horetrafikk både på Karl Johan og ellers skal stoppes.

- Jeg er absolutt enig med Inga Marte Thorkildsen i at vi bør gjenopprette prostitusjons- og spaningsgruppa som ble lagt ned i 1991. En slik gruppe er viktig ikke minst for å få et støtteapparat i politiet for de prostituerte, sier Gjul til TV 2 Nettavisen.

Trekker på Karl Johan
Stadig flere utenlandske prostituerte er igjen å se på Karl Johan i Oslo. TV 2 Nettavisen kjenner til at prostituerte i Oslos paradegate gjerne forfølger menn hvis de ikke får viljen sin. Tilbud om alle former for seksuelle handlinger, fra samleie til andre jobber tilbys for en billig penge.

I 2003 registrerte Prosenteret bare to nigerianske prostituerte i Oslo. Ved utgangen av august i år var tallet 281 personer.

De nigerianske prostiturte kommer stort sett til Norge via Schengen-landene Italia og Spania, og oppholder seg her på turistvisum. Når de har vært her i tre måneder, drar de tilbake til landet som de kom fra, og nye jenter reiser så inn i Norge.

- Kontakt med Schengen-landene
- Vi må absolutt også bruke samarbeidet med Schengen-landene for å se hva vi kan gjøre med disse innreisene. Det bør ikke være grunnlag for å komme hit på turistvisum og få opphold som prostituerte, sier Gjul.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Men det er fortsatt ikke snakk om å forby prostitusjon?

- Nei, vi har hatt mange runder om dette i partiene, og har landet på at kriminalisering av horekunder vil kunne gjøre det verre for de prostituerte. Men det betyr ikke at vi ikke skal sette i gang tiltak for å stoppe prostitusjon, sier Gjul.

Hun mener at arbeidet med ta bakmennene må intensiveres.

- Mye av prostitusjonen er koblet til annen kriminalitet som våpenhandel, terror og narkotika. Politiet har begynt å trappe opp arbeidet mot organisert kriminalitet, og det er svært bra.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.