RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lover rett til barnehage med Ap i regjering

Foto: Berit Almendingen
Stortingsrepresentant Trond Giske (Ap) lover at barn mellom ett og fem år skal få lovfestet rett til barnehageplass dersom Arbeiderpartiet kommer i regjeringsposisjon.

- All usikkerhet om barnehageplass vil forsvinne. Det vil bli like sikkert å få plass i barnehage som at seksåringene i dag får plass i skolen, sier Giske til VG.

- Da «barnehagekameratene» (Ap, Frp, Sp og SV) på Stortinget ble enige om et forlik, var det flertall for å lovfeste barns individuelle rettigheter til barnehageplass fra og med 2006. Men retten ble tatt ut av avtalen som ble forhandlet fram med regjeringspartiene, sier Giske.

Giske lover kommunene tre milliarder kroner ekstra i såkalte frie midler i tillegg til de midlene som i dag er øremerket til barnehagereformen.

Også SVs Øystein Djupedal mener det er på tide å vedta en ny lov om barnehagedekning.

- Den diskusjonen vi i dag har om barnehageplass vil om noen år være like latterlig som at vi en gang sto i telefonkø for å snakke med noen, sier Djupedal. Også han er klar på at en lovfestet rett til barnehageplass vil være så godt som vedtatt dersom Ap, Sp og SV går sammen i regjeringen etter kommende stortingsvalg.

Aftenposten melder at kommunene har gitt nesten 1.400 barnehager unntak fra kravet om at det skal være minst en pedagogisk utdannet for hvert 14. barn i barnehagene. Nå reagerer Forbrukerrådet på dispensasjonspraksisen i kommunene.

- Det er feil at kommunen er den myndigheten som gir adgang til dispensasjon, når kommunene også eier de kommunale barnehagene, sier rådgiver Arnt Olav Stillerud i Forbrukerrådet. Han mener det er lavere lønnsutgifter til ikke kvalifiserte ansatte som gjør at kommunene lar være å tilsette folk med pedagogisk utdanning.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere