RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lørdag er siste helg du får besøk av postmannen


SLUTT: Det blir ingen fylte postkasser på lørdager lenger. Neste lørdag er det slutt på lørdagspost.
SLUTT: Det blir ingen fylte postkasser på lørdager lenger. Neste lørdag er det slutt på lørdagspost. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Historisk milepæl for Posten.

I fjor besluttet Posten å kutte ut postlevering på lørdager, og neste helg blir lørdagsposten borte fra alle postkasser i Norge.

- Førstkommende lørdag er siste lørdag vi leverer ut post, og lørdag 5. mars blir første lørdag uten lørdagspost, sier pressesjef John Eckhoff i Posten Norge til Nettavisen.

- Det er ikke nok post

Eckhoff karakteriserer det som en milepæl.

- Det er absolutt en milepæl i posthistorien, og vi skulle gjerne distribuert post sju dager i uken, men det er det ikke nok post til, sier han.

Siden 1999 har nemlig brevmengden i Norge blitt halvert.

- Hovedgrunnen til det er digitaliseringen, og det er et stort behov for å tilpasse seg den utviklingen. Vi har foreslått det i flere år, fordi vi ser at postmengden daler. Da ny postlov kom i fjor, falt plikten om seks dagers postomdeling, og da valgte vi å kutte ut lørdagen, sier Eckhoff.

IKKE BEHOV: Pressesjef John Eckhoffi Posten Norge sier det ikke lenger er behov for å levere ut post på lørdager.

Han opplyser at det på lørdager er blitt levert ut en postmengde som er kun 25 prosent av posten på en vanlig hverdag.

- En ting er at det ikke er lønnsomt, men det koster samfunnet mye penger. Årlig vil 400 millioner kroner spares på grunn av kuttet, sier han.

Postkasser tømmes ikke

Heller ikke Postens postkasser som står plassert rundt omkring, der du kan levere brev, vil heretter bli tømt på lørdager.

- De blir ikke tømt fra fredag kveld til mandag i forbindelse med postombringingen. Posten vil i den perioden ikke bli sortert eller distribuert, sier Eckhoff.

Han påpeker samtidig at alle landets postkontorer og Post i butikk vil holde åpent som i dag, på 1400 steder rundt om i landet.

- Så du kan fortsatt hente pakken din og levere pakker. Det finnes også et ekspresstilbud som fortsatt består, eller du kan sende det elektronisk som de aller fleste gjør  i dag, sier pressesjefen.

Papiraviser vil også fortsatt bli levert på lørdager.

BLIR IKKE TØMT: Postens postkasser som er plassert rundt omkring i landet, vil ikke lenger bli tømt på lørdager.

- Vi lever ikke av nostalgi

De siste årene har postmengden i Norge falt dramatisk, og den faller nå med 6-7 prosent i året.

- Det er et tiltakende fall. Nå leverer vi ut 800-900 millioner brev i året, mens det i 1999 var i underkant av 2 milliarder brev, sier Eckhoff.

- Har dere fått mange reaksjoner på at dere kutter lørdagen?

- Vi har fått overraskende få henvendelser på dette, så jeg tror det har vært en utvikling som folk har sett og at de aller fleste forstår at vi må tilpasse oss den virkeligheten vi er i. Gjør vi ikke noe nå så får vi behov for å gjøre noe senere, og da kan det være for sent, sier han.

- Men noen vil jo komme til å savne lørdagsposten?

- Vi lever ikke av nostalgi. Vi lever av å få post fram til folk, og det behovet med å få fram post på lørdager, er ikke så stort lenger, sier Eckhoff.


- Borte også på hverdager?

For Posten er det nå netthandel som gjelder.

- Brevene faller, men netthandelen øker. Det er der vi henter inntektene våre. Netthandelen øker med 6-7 prosent i året, opplyser Eckhoff.

Han tror behovet for vanlig postlevering på hverdager også vil reduseres gradvis framover.

- Det er vanskelig å forskuttere, men vi må tilpasse oss den virkeligheten som vi lever i. Så hvis postmengden fortsetter å falle, så må vi gjøre noe. Men folk vil fortsatt ha behov for fysiske leveranser i fremtiden, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere