RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Illustrasjonsbilde: Heiko Junge/Scanpix)

Lærerstreik også i Oslo

Sist oppdatert:
Lærere, førskolelærere, sykepleiere, forskere, fysioterapeuter, ergoterapeuter og andre utdanningsgrupper i Unio går ut i streik i Oslo kommune.

Oslo kommune har vært den seigeste delen å forhandle om i årets oppgjør, men lørdag i 22.30-tiden kom de fleste partene endelig til en løsning.

Bare Unio valgte å gå til streik.

Det betyr at 515 medlemmer i Unio i Oslo kommune går ut i streik.

- Unio har under hele meklingen vært opptatt av å finne en løsning. Det er svært skuffende at Oslo kommune ikke har kommet oss i møte. Oslo kommune hadde en mulighet til å velge en annen retning enn KS og regjeringen, men benyttet ikke muligheten, slår forhandlingsleder Ellinor Gilberg fast.

Skuffet
Unio-Oslo mener at mange lærere i Oslo har lavere lønn enn minsteinnplasseringen for lærere i nabokommuner og fylker. Forskjellen kan være rundt 20.000 kroner for erfarne lærere.

- Jeg er skuffet over det Oslo kommune la på bordet. Utdanning må lønne seg. Om Oslo kommune skal rekruttere og beholde sykepleiere, lærere, førskolelærere og andre høgskolegrupper, må lønna være konkurransedyktig, sier Gilberg.

- Når kommunen ikke skjønner dette, er det klart at det på sikt vil gå ut over velferdstilbudet til innbyggerne i hovedstaden. Våre krav er viktige for folk flest i Oslo, fortsetter forhandlingslederen i Unio Oslo kommune.

Ni skoler og fem barnehager i Oslo vil bli rammet av streik:

Godlia barneskole, Høyenhall barne- og ungdomsskole, Manglerud barneskole, Skøyenåsen ungdomsskole, Bogstad barneskole, Grindbakken barneskole, Midtstuen ungdomsskole, Svendstuen barneskole og Lambertseter videregående skole.

Unio-Oslo tar i tillegg ut medlemmer i fem barnehager i Søndre Nordstrand.

- Vi regner med at barnehagene blir stengt, men det er arbeidsgiverne som bestemmer det. Det vil også gå utover undervisningen på skolene, og det vil også ut over eksamen, sier Gilberg.

Folk må selv kontakte sin skole og barnehage for å finne ut hva slags tilbud som vil finnes under streiken.

Unio er også klare til å trappe opp streiken raskt.

- Vi vil raskt være klare med et nytt uttak, sier Gillberg til Nettavisen.

Fra før streiker Unio i Bergen, Bærum, Tromsø og Karmøy: Lærerne går til streik

Andre er fornøyd
Rammen for oppgjøret i Oslo kommune er på om lag 6,4 prosent, og ble godtatt av alle andre grupper enn Unio. Det generelle tillegget på lønnstabellen blir på 3,4 prosent (per 1. mai), mens det skal brukes 3,0 prosent til lokale forhandlinger (per 1. juli) og 1,50 prosent på justeringer (per 1. mai). I tillegg har partene kommet til enighet om en AFP-ordning.

Noen jubler over løsningen, mens andre er mer avmålte.

- Dette lønnsoppgjøret løser ikke de grunnleggende rekrutterings-utfordringene i Oslo kommune. Vi finner likevel å kunne anbefale meglingsmannens skisse til løsning. Våre medlemmer samlet sett får en lønnsøkning på om lag 30 000 kroner, sier forhandlingsleder Karsten Kragh Langfeldt i Akademikerne Oslo kommune.

- Strålende resultat for de lavtlønte i Oslo kommune, er inngangen på pressemeldingen fra Fagforbundet.

- Det var helt i tråd med lønnsprofilen i vårt krav med et generelt tillegg som er en kombinasjon av krone- og prosenttillegg sier Sveinung Berger, forhandlingsleder for YS-K Oslo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere