RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Helikopteret styrtet i et bebygget området i Bavallen på Voss. To personer omkom i ulykken.
Helikopteret styrtet i et bebygget området i Bavallen på Voss. To personer omkom i ulykken.

Løs wire drepte to i helikopter

Sist oppdatert:
Piloten glemte trolig at han hadde en løs wire hengende under helikopteret. Det ble fatalt.

(iBergen.no) Piloten og en passasjer mistet livet da et helikopter fra Fonnafly styrtet i bakken under arbeid i Bavallen på Voss 14. september 2006. Statens Havarikommisjon for transport har nå konkludert med at det var en glemt wire som forårsaket styrten.

Transportoppdrag ble fremskyndet
Da helikopteret ble satt på bakken i forbindelse med en pause fra lasteflyging, ble landingen gjort med en tom lastewire til lastekroken under helikopteret. Under pausen ble det klart at et persontransportoppdrag som var planlagt senere på dagen skulle fremskyndes og tas før lasteflygingen fortsatte.

Piloten har trolig glemt at han hadde en lastewire tilkoblet under helikopteret.

Her kan du lese Havarikommisjonens rapport

«Fartøysjefen fløy ellers aldri med tom lastewire, og må ha glemt at den var tilkoblet da persontransporten ble fremskyndet. Tidsnød og distraksjoner som følge av at fartøysjefen i overgangen mellom oppdragene valgte å kjøre lastemannen ned fra fjellet, veiarbeid og at han på impuls tok med en bekjent som passasjer, medvirket trolig til forglemmelsen» skriver havarikommisjonen i sin konklusjon.

Wiren havnet i halerotoren
Da helikopteret foretok en synkende sving ned fra avgangsplassen oppe i slalåmbakken, pendlet wiren opp i halerotoren. Da wiren kom i berøring med halerotoren, ble halerotoren og halefinnen revet av helikopteret.

Skadene som oppstod førte til at helikopteret ble fullstendig ukontrollerbart og stupte i bakken. De store kreftene i nedslaget gjorde at det ikke var mulig å overleve ulykken.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere