Lucia koster over 100 millioner

Foto: (privat)

Men, bedriftene bryr seg lite.

13.12.10 15:25

Mandag startet uken med Lucia-feiring i de fleste norske barnehager. Feiringen innebærer ofte at foreldrene deltar på en to timers seanse i barnehagen, kanskje til og med med en overnatting fra søndag til mandag.

Den hyggelige feiringen har også samfunnsmessige konsekvenser.

Et kjapt regnestykke NA24 har gjort viser at norske bedrifter må betale 115 millioner kroner for ansatte som er på Lucia-feiring. Tar vi med samfunnets tapte verdiskapning er kostnadene mange ganger større.

Dropper to timer
NA24s regnestykke tar utgangspunkt i Statistisk sentralbyrås tall for den norske snittinntekten og antallet barn i barnehager.

De siste tallene viser at det går 270.000 norske barn i barnehage. Deres mammaer og pappaer har 420.000 i snittinntekt. Hvis man går ut i fra at en av disse foreldrene deltar to timer på Lucia-feiringen, blir dette altså 115 millioner kroner.

NA24 har sjekket hos enkelte norske bedrifter og organisasjoner om hva de gjør når folk er borte fra jobben for å delta i Lucia-feiringen. Det er ingen av disse som har noen regler for hvordan man håndtere at folk er bort i forbindelse med Lucia-feiringen.

- Hehe, vi har nok ikke noen policy på dette. Det er en ting som løses lokalt hos oss, sier infformasjonssjef Jørn Michalsen i Posten Norge til NA24.

Brutal historie
Lucia-feiringen er noe vi har importert fra Sverige, og er koblet til helgenen Sankta Lucia.

Lucia ble drept på 300-tallet på Sicilia. Den norske tradisjonen startet opp på 1900-tallet, og har siden spredt seg over hele Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag