RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Luftgeneral på dypt vann

Sist oppdatert:
Fra himmel til helvete: Luftgeneral Tomas Colin Archer er nominert som president i Redningsselskapet.

Sammen med Atle Bergshaven kan den tidligere sjefen for Fellesoperativt hovedkvarter utgjøre den absolutte toppledelsen i Redningsselskapet etter 14. januar. Begge er nominert til presidentvervet.

Valgkomiteen i Redningsselskapet har travle dager rundt nyttårshelgen. Torsdag gikk fristen ut for å nominere kandidater til det nye sentralstyret i Redningsselskapet, og innen 14. januar skal den prioriterte listen være klar.

Kandidatene klare
Nå tegner det seg et bilde av hvem som er mulige presidentkandidater i Redningsselskapet. Distriktsstyret i Hedmark har nominert Atle Bergshaven, tidligere visepresident i selskapet, som ny presidentkandidat. Fra distriktsstyret i Telemark, Vestfold og Østfold er tidligere sjef for Fellesoperativt hovedkvarter i Forsvaret, generalløytnant Tomas Colin Archer nominert. I Sogn- og fjordane er Lars Hellandsjø nominert som mulig presidentkandidat av distriktsstyret i Sogn- og fjordane.

- Har inngående kjennskap
- Vi synes Atle Bergshaven er en glimrende kandidat til presidentvervet. Han forsvant ut av styret på grunn av det som har skapt de store urolighetene, og er sånn sett ikke innblandet i dette. I tillegg har han en inngående kjennskap til Redningsselskapet, og det må telle i positiv retning, sier distriktsstyreleder Frode Rostad i Hedmark.

Bergshaven er den som har størst støtte blant de forskjellige distriktsstyrene. Både Hordaland og Rogaland støtter hans kandidatur til presidentembetet. I tillegg forventes det at distriktsstyret i Agder støtter opp om denne kandidaten. Bergshaven bor i dag i Grimstad.

Atle Bergshaven er i dag styreleder for Det Norske Veritas, og har tidligere vært meget sentral i styre og stell av Redningsselskapet. Han stilte ikke til gjenvalg som visepresident under landsstyremøtet i mai 2004.

Luftgeneral med sjøbakgrunn
Tomas Colin Archer har også et sterkt navn i Redningsselskapet. Han er oldebarn av båtbyggeren Colin Archer, som designet den første redningsskøyten. Oldefaren bygde også «Fram». Archer var en av to kandidater til å overta som forsvarssjef etter Sigurd Frisvold, men tapte kampen på målstreken med Sverre Diesen. Etter dette søkte den daværende sjefen for Fellesoperativt hovedkvarter om sluttpakke fra Forsvaret og fikk det.

Fra Forsvaret til Flyktninghjelpen.

Leder for distriktsstyret i Telemark, Vestfold og Østfold, Bjørn Larssen, vil ikke bekrefte at de har foreslått ham som presidentkandidat, men TV 2 Nettavisen får bekreftet fra en rekke kilder at så er tilfelle. Distriktsstyret i Hedmark har støttet hans kandidatur til styret, men da i rollen som visepresident.

Aftenposten skrev fredag at distriktsstyret i Sogn- og fjordane foreslår Lars Hellandsjø, som er administrerende direktør for selskapet Wergeland-Halsvik til presidentvervet. Leder for distriktsstyret i Sogn- og fjordane vil ikke bekrefte dette overfor TV 2 Nettavisen.

- Vi vil vente med å uttale oss om de ulike kandidatene inntil valgkomiteen har lagt frem sin liste for landsstyret 14. januar, sier Henning Indrebø, som leder distriktsstyret.

- Må ha full tillit
Atle Bergshaven sier han ikke er uvillig til å ta presidentvervet, men på en viktig forutsetning.

- Den nye presidenten må ha full tillit fra alle distriktene. Det tror jeg må til for å få Redningsselskapet ut av det uføret det er inne i nå. Valgkomiteen har en utrolig viktig jobb å gjøre nå. Alt avhenger at man får sydd sammen en riktig gruppe i sentralstyret, sier Bergshaven til TV 2 Nettavisen.

Kandidater trekker seg
Romjulsuken har vært full av nyhetssaker om mulige kandidater til presidentvervet som har trukket seg. Tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen sa før jul at han ville stille, men ombestemte seg. Tidligere biskop Gunnar Stålsett ble spurt av distriktsstyret i Finnmark om å stille, men svarte nei på dette. Distriktsstyret i Troms foreslo også ordfører i Salangen kommune Ivar B. Prestbakmo (Sp) som presidentkandidat, men også han er uvillig til å ta denne jobben. Han er fortsatt en kandidat til styret.

Distriktsstyret i Hordaland har foreslått gründer Idar Vollvik som sentralstyremedlem, noe han er villig til å være. I tillegg har disse navnene blitt nevnt som nye sentralstyremedlemmer: Anne Holm Gundersen, hovedredningssentralen i Bodø; Sølve Hovden, hovedredningssentralen på Sola; Ingun Tøllefsen, advokat i Tromsø; Benedikte Nilsen, tidligere distriktssekretær i Troms; Terje Willassen fra Havøysund.

PS! TV 2 Nettavisen har etter gjentatte forsøk ikke lykkes i å få en kommentar fra Tomas Colin Archer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere