*Nettavisen* Nyheter.

Luftkrig i SAS

SAS-pilotene bebreider SAS for fortsatt kaos på flyplassene i dag. - Vi er nærmest i krigstilstand, sier nestleder Jens Lippestad til TV 2 Nettavisen.

25.01.06 12:18

Nestlederen i Pilotforeningen var med på møtet med SAS-konsernet i Stockholm natt til onsdag, da forhandlingene ble brutt. Jens Lippestad sier pilotene ikke på noen måte har planer om videre møter med SAS-ledelsen.

- Ballen ligger nå ene og alene hos SAS-konsernet. Det er de som har er erklært krig. Og det er de som er på tynn is i denne saken, sier Lippestad.

Han viser til at det i møtet absolutt ikke var noen vilje til å komme pilotene i møte.

- Det virket som om de hadde bestemt seg på forhånd, sier han.

Ikke skikket
Hvorvidt passasjerer som skulle fly med SAS vil bli møtt av det samme kaoset i dagene som kommer kan ikke Lippestad si noe om.

- Det som foregår, er at våre medlemmer blir ytterligere provosert. Man må sterkt vurdere om man er skikket til å føre fly. Og det er ens egen plikt i henhold til regelverket å ta den vurderingen, sier nestlederen.

Hvor mange som vil si seg ikke skikket til å fly, vet ikke Lippestad.

- Jeg kan ikke svare for den enkelte, sier han.

SAS-ledelsen gikk onsdag til det skritt at de krevde sykemeldinger far alle som tirsdag sa de var blitt syke og ikke kunne fly. Ledelsen har kun fått inn få sykemeldinger.

- Vi er kjent med dette, og tar det til etterretning. Dette er ikke en sak som løses på denne måten uansett. Det koker ned til at folk må vurdere om de er beredt til å sitte i flyet ut ifra sikkerhetsmessige hensyn. Selskapet selv oppfordrer folk til å ikke gå på jobben når de ikke utfører jobben skikkelig, sier han.

Nekter for aksjon
Onsdag anmeldte SAS de danske pilotene for den ulovlig streiken. Noen av de norske medlemmene i Pilotforeningen som flyr for Danmark er berørt av dette.

- Jeg har blitt informert om at det har skjedd. Etter at det jeg vet, er anmeldelsen gjort i forhold til aksjoner som har foregått i København. Vi må forholde oss til dette, så får vi bare se videre, sier Lippestad.

- Han understreker at dette bare fortsetter den konfrontasjonslinjen som selskapet har ført mot foreningen i lang tid.

Lippestad nekter nok en gang for at Pilotforeningen står bak noen ulovlig, organisert aksjon av syke SAS-piloter i Norge. Onsdag ble det kjent at det via SMS hadde gått ut oppfordring om aksjoner i koder.

- Jeg er kjent med SMS-en, det vil bli feil å benekte det, men jeg har ikke sett den. Det er på ingen måte noe som Pilotforeningen står bak, sier han.

- Kort tid
Lippestad mener konflikten ikke bør bli langvarig dersom SAS-sjef Lindegård og resten av konsernledelsen tar et tilbakesteg, - Det er ikke mer som skal til, mener han.

Slik situasjonen er i dag, er det SAS-ledelsen som bruker passasjerene som gissel for sin politikk, hevder Lippestad.

Han beklager at ledelsen agerer slik at passasjerene får lide.

TV 2 Nettavisen får opplyst fra SAS-konsernet at det er satt av tid til forhandlinger på fredag, og at de er løftet fra lokalt til sentralt nivå. Hvorvidt flykaoset vil fortsette fram til da, er uvisst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.