Lukket ørene for vaksinesykdom

Da fire vaksinerte elever ble alvorlig syke ble det slått alarm. Folkehelseinstituttet avslo henvendelsene.

18.10.06 22:32

Fire elever ved samme skole deltok i Folkehelseinstituttets forsøk mot hjernehinnebetennelse. Isteden utviklet de symptomer på kronisk utmattelsessyndrom (ME) etter vaksinasjonen.

Professor i medisin Ola Didrik Saugstad reagerte da han oppdaget dette. Han sendte brev til Folkehelseinstituttet i 2003 der han varslet om hendelsen. Men uten respons.

– Noen av elevene er sterkt invalidisert. De har vært sengeliggende og har vært ute av arbeid i flere år. Folkehelseinstituttet viste imidlertid liten interesse for dette, sier Saugstad til TV 2 Nyhetene.

Avviste sykdomsmistanke
Folkehelseinstituttet sier de ønsket å følge opp saken.

– Vi sendte brevet tilbake og sa at dette vil vi gjerne vite mer om, sier divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet Hanne Nøkleby.

Av brevet Folkehelseinstituttet sendte går det imidlertid fram at det aldri var snakk om å følge opp saken. Der står det:

”På bakgrunn av de meldingene vi har mottatt har vi ikke funnet grunnlag for ytterligere undersøkelser.”

Føler seg sviktet
Elevene som har blitt syke sier selv at de nå føler seg avvist.

– At folkehelsa ikke ville undersøke saken vår, og lyver om det oppleves som total mangel på respekt for oss som har blitt syke, sier en av de fire elevene i et brev til TV 2 Nyhetene.

Folkehelseinstituttet beklager at dette ikke har blitt fulgt opp. De har nå bestemt seg for å se på ettervirkningene av vaksineforsøket.

– Vi har vært i kontakt med ME-foreningen, som har påvist at en rekke personer kan ha fått denne sykdommen. Dette gir betydelig grunnlag for å gå videre med saken, sier direktør i Folkehelseinstituttet, Geir-Stene Larsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.