RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lula advarer nordmenn

Sist oppdatert:
Nordmenn i Brasil kan ikke vente seg noen spesialbehandling, sier Brasils president.

En rekke nordmenn har kjøpt ferieleiligheter i Natal-området nordøst i Brasil. I forbindelse med en stor hvitvaskingssak i mai, har enkelte fått midlertidig bruksforbud av sine leiligheter.

- Lov er lov
På en pressekonferanse i Oslo fredag formiddag fikk Brasils president Luís Inácio Lula da Silva spørsmål om det er trygt for nordmenn å investere i Brasil.

TV 2 SUMO:Se pressekonferansen her

- Loven gjelder både for brasilianere og for nordmenn. Hvis nordmenn kjøper land eller leilighet i Brasil ulovlig, er det klart at det blir problemer. Lov er lov og den må alle respektere, svarte Lula. Han understreket at han ikke kjenner Natal-saken i detalj, men at det til og med har vært tilfeller der statlige eiendommer langs kysten er blitt forsøkt solgt illegalt.

Derfor ba han nordmenn som ønsker å kjøpe feriehus i Brasil om å sjekke at selgeren er seriøs og at alt foregår i lovlige former.

Samtidig forsikret han om at de som har rent mel i posen, ikke har noe å frykte fra brasilianske myndigheter.

- Hvis saker som dette kommer opp, skal vi ta oss av det, sak for sak. Jeg vil ikke bekymre noen, men alle skal vite at lov er lov, sa Lula.

Torskens land
Fredag møtte Lula statsminister Jens Stoltenberg, og på møtet snakket de to statslederne om handel, energi, klima og fattigdom.

- Jeg er overbevist om at vi kan doble handelen mellom våre to land på 3,5 år, sa Lula. Brasil er den største importøren av norsk klippfisk, og den brasilianske presidenten kjente Norge først og fremst som torskens land før han kom hit.

- Det lærte vi da jeg var barn. Da skulle alle ha norsk torsk til påske, men det var den gang selv de fattige i Brasil hadde råd til å kjøpe norsk torsk, sa han. I dag er den norske klippfisken blitt en dyr fornøyelse i Brasil.

Mange beundrere
Både Lula og Stoltenberg var opptatt av klima på pressekonferansen etter møtet.

- De landene som forurenser mest, må ta mer ansvar. Alle må ta vare på sitt eget søppel. Da blir det hyggeligere for alle. Tenk deg om bare en av naboene i nabolaget kaster søppelet sitt i gata, da lager han et helvete for alle de andre, sa Lula.

- Vi er enige om å samarbeide om en ny internasjonal klimaavtale og å se nærmere på hvordan vi kan samarbeide om utviklingen av biodrivstoff, sa Stoltenberg.

Lula ser det ikke som noen umulighet å få solgt brasiliansk biodrivstoff til en av verdens største olje-eksportører.

- Brasiliansk bioetanol er fornybar og forurenser mindre. Det er fullt mulig å kombinere bensin og biodrivstoff, og Norge har som mål å øke bruken av biodrivstoff i årene som kommer, sa Lula.

Stoltenberg roste Lula for hans innsats for de fattige i Brasil.

- Lula har en sterk posisjon i Brasil. Han er en stor internasjonal leder med mange beundrere i Norge, sa Stoltenberg

- Norge og Brasil har felles visjoner og mål i kampen mot fattigdom. Lula takket ja til å delta i et internasjonalt nettverk av globale ledere som jobber for å redusere barnedødelighet og bedre mødrehelse, og det er jeg svært glad for, sa Stoltenberg.

Hyllet
President Lula kom til Oslo torsdag ettermiddag, sammen med sin kone Marisa. De ble møtt på Gardermoen av kronprins Haakon, og på Slottsplassen ventet kongeparet, representanter for det offentlige Norge og en stor gruppe norsk-brasilianere, som veivet med flagg og hilste presidenten med tilrop som

«Olé, olé, olé, olá, Lula, Lula».

189927

Presidentparet har også besøkt Finland, Danmark og Sverige på sin rundreise i Skandinavia.

Torsdag ble det holdt gallamiddag på Slottet til ære for det brasilianske presidentparet. Fredag har Lula vært til stede på to seminarer. Han har også møtt stortingspresident Thorbjørn Jagland før møtet med statsministeren i formiddag.

Klokken 13 skal presidentparet spise lunsj på Akershus slott med regjeringen, og etter om lag 24 hektiske timer i Norge reiser de videre til Spania i ettermiddag.

- Jeg sier farvel med en følelse av å ha skapt nye muligheter for Brasil og med en følelse av at jeg har fått en ny venn, sa Lula til Stoltenberg på dagens pressekonferanse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere