RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lundekvams selvbiografi rives bort fra hyllene


TERAPI: Claus Lundekvam sier arbeidet med boka har vært som terapi for ham.
TERAPI: Claus Lundekvam sier arbeidet med boka har vært som terapi for ham. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Det har blitt felt mange tårer underveis, sier Claus Lundekvam om arbeidet med boken.

Claus Lundekvam sin selvbiografi «En kamp til» er blitt revet bort fra hyllene siden lanseringen. – Dette har vært ren terapi for meg, sier Lundekvam til BA.

– Nå er vi på tredje opplaget, og det er ganske fantastisk. Det plasserer denne boken oppe blant de virkelig store selvbiografiene vi har gitt ut, sier redaktør for Lundekvam hos Cappelen Damm, Erik Møller Solheim, til BA.

Ingen kjeft

Claus Lundekvam er på Austevoll med barna når BA ringer. Han er i veldig godt humør, og forteller at han er takknemlig over at så mange liker boken hans.

– Det har vært en tøff reise, men jeg er glad jeg har gjort dette, sier Claus Lundekvam.

Brannspillere blir nevnt i boken din, kanskje ikke i bare positive situasjoner. Har du fått kjeft av noen fra Stadion?

– Nei, jeg har ikke fått kjeft. Jeg er åpen. Det er slik jeg er, på godt og vondt, sier den tidligere fotballproffen i Southampton.

Han forteller at han svettet mye for å få boken til å bli slik.

– Det er blitt felt mange tårer underveis. Da jeg fikk lese førsteutkastet som helhet, så klarte jeg ikke mer enn 70 sider. Jeg måtte rett og slett legge den bort, sier Lundekvam.

Selv om det stormet rundt austevollingen da boken kom ut, så har han ikke fått mange negative reaksjoner på selvbiografien.

– Jeg vil ikke sette noen i et dårlig lys, men jeg ville fortelle min historie, sier han.

– Livet er bra

Claus Lundekvam er glad boken er ute. Han vil ikke lenger utsette familien, og spesielt barna, for mer nå.

– Boken har vært terapi for meg. Den forteller min historie på god og vondt. Akkurat nå har jeg det veldig bra, og livet mitt begynner å normalisere seg. Jeg har landet, kan en si, og jeg håndterer hverdagen på en helt annen måte enn før, sier Claus åpenhjertig.

– Jeg trenger ikke ha bekreftelser hele tiden, kjøre dyre biler eller ha en livsstil som ikke stemmer overens med livet mitt nå, legger han til.

Etter en måned i salg er nå boken trykket i 15 000 eksemplarer, og interessen blir trolig ikke mindre når Lundekvam legger ut på signeringsrunde når julesalget nå begynner.

– Det er helt umulig å vite hvor mange bøker en kunne selge, men før lanseringen håpet vi på å selge ut det første opplaget på 5000 bøker, sier redaktør Erik Møller Solheim.

Boken ble lansert den 29. august, og skapte rabalder da den kom ut. Lundekvam fortalte diverse historier om sine tidligere kollegaer fra fotballbanen, som flere protesterte på. Men Brann-spillere som også ble en del av boken, har ikke protestert.

Fakta: Claus Lundekvam

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Født 22. februar 1973 på Austevoll.
  • Startet sin fotballkarriere hos Selbjørn IL i Austevoll, men ble raskt tilknyttet Brann som juniorspiller.
  • Debuterte på Brann sitt A-lag i 1993, som midtbanespiller, men fikk etterhvert klippekort på rødtrøyenes midtforsvar. I 1996 signerte han for Southampton, og ble der til han la opp i 2008 - en legende blant sine supportere.
  • Sommeren 2010 innrømmet Lundekvam langvarig misbruk av narkotika og alkohol.

Fortsatt bestselger

Den ligger fortsatt på bestselgerlistene i hele landet, denne uken på åttende plass.

– Den ligger blant de største bøkene vi har hatt de siste årene, og det er en veldig sterk prestasjon. At den nå, etter så mange uker ute, slår både strikke- og kokebøker, er ganske enestående, sier Solheim.

– Jeg hadde aldri forventet at den skulle selge så mye, sier Claus Lundekvam.

Personlig nedtur

Det var en åpenhjertig Lundekvam som møtte opp på Litteraturhuset da boken ble lansert.

Foran en fullsatt auditoriesal, fortalte han om boken sin, som rystet fotball-Norge da den kom ut. Ikke på grunn av den brutale beskrivelsen av livet hans etter proffkarrierens slutt, men for avsløringene om fyll og sexkjøp i både Brann, Southampton og på landslaget.

Se flere saker i ba.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere