OSLO (Nettavisen): Et flertall på Stortinget sørget mandag for at stortingsrepresentanter som går av kan få inntil 24 måneders etterlønn om de ikke får seg ny jobb. Fra før har de inntil ett års etterlønn. Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet sikret flertall for å utvide ordningen. Vedtaket skaper reaksjoner: «Skammelig vedtak», «Stortingsflertallet med julegave til seg selv», lyder noen av kommentarene på sosiale medier.

SISTE: - Ap og Venstre snur i etterlønnsaken

- Ingen grunn til å utvide dagens ordning

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen var en av dem som stemte imot. Han sier han ikke har vanskelig for å forstå reaksjonene:

- Stortingsrepresentanter er ressurssterke folk. De bør ha bedre forutsetninger enn andre for å skaffe seg inntektsbringende arbeid. Det burde ikke være noen grunn til å utvide dagens ordning, sier Lundteigen til Nettavisen.

Lundteigen sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget og kjenner godt til hvilke ordninger og regler som gjelder for andre folk.

- Jeg er derfor ikke overrasket over reaksjonene, sier han.

- Bør greie å skaffe seg arbeid

- Tenker du at tidligere stortingsrepresentanter om nødvendig burde klare seg med Nav som alle andre?

- Hvis du har vært stortingsrepresentant, så har du vist evne og vilje til å få til ting. Da bør du greie å skaffe deg arbeid.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Pinlig særordning for Stortinget

- Ikke dårligere rustet

- Noen av de som stemte for, argumenterer med at ordningen er ment for de som har spesielle yrker og har vært ute av arbeidspraksis i mange år. Kan du forstå argumentet?

- Ingen kan for alvor mene at stortingspolitikerne er dårligere rustet på arbeidsmarkedet enn andre. Det bør være mange yrker som krever flinke folk som tidligere stortingsrepresentanter kan gå inn i, sier Lundteigen.

- Men du var alene i Senterpartiet om å stemme mot utvidelse av ordningen?

- Jeg har ikke sett på stemmetallene, men i denne saken ble mange tatt på senga. Ansvaret for det ligger i presidentskapet, der Senterpartiet ikke har plass. Jeg vet at flere andre ville stemt annerledes om saken hadde vært bedre opplyst, sier Lundteigen.

Vedtaket ble gjort med 66 mot 33 stemmer – Høyre, SV og MDG stemte imot, ifølge NTB.

- Jeg er positivt overrasket over Høyre i denne saken, sier Lundteigen.

Les også: Støre: - Jeg ville stemt for å utvide etterlønnen

- Bør sendes til Nav

Flere politikere har rykket ut og kommentert utvidelse av etterlønnsordningen:

- Jeg har et bedre forslag enn 24 måneders etterlønn for utstemte stortingspolitikere, skriver Rødt-leder Bjørnar Moxnes på Facebook. I en kronikk på Dagbladet.no skriver Moxnes at stortingspolitikere som går av burde gå tre måneder på Nav - som alle andre.

«Kanskje ville det gitt politikerne en ekstra dytt for å få skikk på Nav», skriver Moxnes.

- Stortingsrepresentanter får jammen finne seg i å leve med de ordninger vi vedtar for andre som mister jobben, skriver stortingsrepresentant Karin Andersen fra SV på Twitter.

- Hva er det som gjør at dere i Arbeiderpartiet mener det er forskjell på en 59-årig stortingsrepresentant og en 59-årig vanlig arbeidsledig på Vestlandet? spør Høyres Arve Kambe på Twitter.

- Pinlig situasjon

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson (MDG) synes det er rart at stortingsflertallet stemte som de gjorde:

-Det er uforståelig for meg at man som stortingsrepresentant skal ha bedre ordninger enn andre mennesker. Etter all debatt vi har hatt om høye lederlønninger synes jeg det er rart at stortingsflertallet har satt seg i en pinlig situasjon som dette. Det tar seg sjelden godt ut når stortingsrepresentanter bevilger seg selv mye bedre ordninger enn andre arbeidsledige i dette landet, sier han i et epostsvar til Nettavisen.

Åpner for ny behandling av saken

Tirsdag ettermiddag kom meldingen om at ledelsen i Arbeiderpartiet og Venstre vil ha saken behandlet på nytt.

Selv om det er et problem at etterlønnsutvidelsen er vedtatt, vil Høyre mer enn gjerne hjelpe Ap med å snu.

- Dersom vi kan hjelpe dem med å fullføre sin snuoperasjon, skal vi selvfølgelig se på om det fins en måte å få omgjort vedtaket på, sier Høyres arbeidspolitiske talsperson Stefan Heggelund til NTB.

Les også: Stortinget vedtok ett års ekstra etterlønn til representantene