*Nettavisen* Nyheter.

Lungekreft sjudoblet hos kvinner

Forekomsten av lungekreft blant kvinner i begynnelsen av førtiårene er i dag sju ganger høyere enn den var på 1950- og 1960-tallet.

Blant nordmenn i tidlig voksenalder er det nå like mange nye tilfeller av lungekreft hos kvinner som hos menn, melder kreftregisteret.no.

En studie utført ved Kreftregisteret viser at risikoen for å få lungekreft i alderen 40 til 44 år faller sammen med endringene i røykevaner i tenårene.

- Den voldsomme økningen vi har sett hos unge voksne kvinner er foruroligende. Hvis kvinnene fortsetter å røyke, vet vi at det blir en nærmest eksplosjonsartet forekomst av lungekreft i høyere alder, sier forsker og lege Tom Kristian Grimsrud ved Kreftregisteret. Han er medforfatter i undersøkelsen som er publisert i Tidsskrift for Den norske lægeforening nr. 9/2005.

Om lag 1100 tilfeller av lungekreft i aldersgruppen 20 til 44 år ble meldt til Kreftregisteret fra 1954 til 1998. Studien så på sammenhengen mellom økningen av lungekreft og røykevanene hos nordmenn.

Røykekutt hjelper
Resultatene av undersøkelsen tyder på at alder for røykestart og varigheten av røykevanene er avgjørende for risikoen for å få lungekreft før fylte 45 år.

- Det oppmuntrende i dette bildet er at det nytter å slutte å røyke. Det tar kanskje ti til tjue år med daglig røyking før det kan måles en økt risiko for lungekreft. Hos dem som fortsetter å røyke etter dette, øker risikoen kraftig. Gevinsten ved røykeslutt kommer derfor ganske raskt og er stor, sier Grimsrud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.