RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lurt for 400.000 kroner etter NAV-møte

Foto: Atle Jørstad (Atle Jørstad)
Sist oppdatert:
Knut Helge Aas ble 400.000 kroner fattigere etter møtet med kursveilederen.

(iOslo.no) Etter å ha gjennomført et arbeidsopplæringskurs hos NAV våren 2007, ble Knut Helge Aas introdusert for sin individuelle veileder (46). Men veilederen gjorde alt annet enn å hjelpe Aas tilbake i arbeid.

- Jeg hadde vært syk på sensommeren, og var desperat etter jobb. Men NAV klarte ikke å ordne noe, og da han på høsten spurte om vi ikke skulle starte en franchiseforretning hos Baker Hansen sammen, sa jeg ja. Jeg stolte på ham, han var jo under NAV-systemet, sier Aas til iOslo.no.

Formidlet av NAV
Politiadvokat Anders Gustav Bjørnsen, som var aktor i saken, bekrefter NAV-koblingen.

- NAV har ikke noe med svindelen å gjøre, men kontakten med KI Kompetanse er formidlet av NAV. Kursene fra KI Kompetanse fremstår som et kurs i regi av NAV, sier Bjørnsen til iOslo.no.

Dermed skaffet Aas til veie 300.000 kroner, som var halvparten av det de trengte for å starte opp forretningen. 46-åringen overførte deretter pengene til sin private konto. Noe senere tok Aas også ut 70.000 kroner til en bil de skulle bruke til butikken. Også disse pengene endte opp på 46-åringens konto.

Falske kvitteringer
Ifølge dommen som nylig har kommet fra Oslo tingrett ble pengene blant annet brukt til å betale ned på 46-åringens egne lån.

Til tross for at han ble forevist en kvittering fra Baker Hansen på 600.000 kroner innbetalt, begynte Aas etter hvert å mistenke at han hadde blitt lurt.

- Det var bortforklaringer og utsettelser, så jeg begynte å tvile. Etter nyttår 2008 ba jeg om å få pengene igjen, sier Aas.

Etter at Aas ble vist en falsk kvittering på at pengene var tilbakeført til ham, var det nok. Han anmeldte 46-åringen for svindel.

- Han viste meg en kvittering fra nettbanken, men det var bare en ubekreftet melding fra nettbanken som han hadde laget selv. Da gikk jeg rett til politiet, sier Aas.

- Tråkket på
Nå, over et år senere er saken endelig avgjort. 46-åringen tilsto forholdene, og må betale tilbake alle pengene. Men Aas har likevel vanskelig for å se på seg selv som noen vinner i saken. Selv har han nemlig tapt over 60.000 kroner.

- Jeg gikk glipp av over 50.000 kroner fra NAV fordi NN ikke sendte inn sykemeldinger i perioden han var min veileder. De pengene har jeg aldri sett noe til, sier han.

Også godtgjørelse for renter må han se langt etter.

- Jeg føler meg tråkket på, og føler jeg er taperen på alle hold. Det er jo snakk om en del penger, og de vokser ikke på trær, sier Aas.

46-åringen som svindlet Aas er heller ingen vinner. Han må belage seg på seks måneders fengsel, i tillegg til at han må betale tilbake pengene.

- Utenfor vår styring
Leder Anne-Mette Bakke i NAV Nordstrand arbeid og trygd sier til iOslo.no at forholdet mellom veilederen og brukeren ikke er en del av kurstilbudet som brukerne får gjennom NAV. Dette er en sak mellom to privatpersoner, som verken kursarrangøren eller NAV har tatt del i.

- At en av våre brukere og en ansatt hos en kursarrangør velger å ha et forretningssamarbeid er helt utenfor vår styring. Det at han er ansatt hos en kursholder som vi kjøper kurs av, er ikke det samme som at han er ansatt hos oss, sier hun.

- Retten har lagt til grunn at kurslederen ble oppfattet som NAV-ansatt, og at brukeren derfor stolte mer på ham enn han kanskje ville gjort ellers. Er dette uheldig?

- Det er vanskelig for oss å kommentere domstolens vurdering av dette. Alle enkeltpersoner som velger å inngå private avtaler med personer som de møter, enten det er gjennom deltakelse på et NAV-kurs eller i andre sammenhenger, bør være svært aktsomme, svarer Bakke.

Vil ikke kommentere
- Er det uheldig at en veileder for et kurs i regi av dere svindler en av deres brukere for 370.000 kroner?

- Det er selvsagt beklagelig at noen har blitt svindlet. NAV kan ikke gi noen garanti for at ansatte hos våre kursleverandører er egnede personer å inngå private avtaler med, sier hun.

KI Kompetanse opplyser til iOslo.no at de ikke ønsker å kommentere saken.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere