RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Løy for Havnå

Foto: Arne Lutro / TV 2 Nettavisen
Sist oppdatert:
Alf Henrik Christensen hevder han tabbet seg ut etter Nokas-ranet. En tabbe som kan koste han mange års fengsel.

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): - Jeg hadde ikke noe valg, sa Nokas-tiltalte Alf Henrik Christensen i sin forklaring i Gulating lagmannsrett tirsdag.

Han forteller at han løy om sin tur til Stavanger i politiavhør – rett og slett for selv å hindre å bli siktet, samt for ikke å utlevere kickbokserkameraten Erling Havnå.

Les også:Må redde seg selv

Christensen brukte lang tid på å gjennomgå sin versjon før aktoratet startet utspørringen. Christensens forsvarer, advokat Erik Lea, sier til TV 2 Nettavisen at det var godt for Christensen å endelig få forklare seg fritt.

- I tingretten ble han avbrutt av en dommer som stilte masse spørsmål. Nå fikk han mulighet til å forklare seg fra a til å uten å bli avbrutt, sier advokat Lea.

Ble stanset av politiet
Etter å ha gjennomgått store deler av bakgrunnen for at han endte opp i Stavanger ransdagen, fortalte han om sjokket da kameraten ble pågrepet og siktet for Nokas-ranet.

- Det ble en veldig stor overraskelse for meg. De nærmeste dagene gikk det ikke opp for meg direkte hvilken vanskelig situasjon jeg selv var i, sa Christensen.

Christensen fortalte at han skulle til Haugesund for å jobbe ved en bedrift han er medeier i der. På grunn av en krangel med kona hjemme i Arendal, dro han tidligere enn planlagt søndagen før ranet.

På en bensinstasjon i Arendal møtte han tilfeldigvis Havnå som skulle samme vei. De to slo følge og skilte ifølge Christensen lag utenfor Stavanger.

Selv forklarte Christensen at han sov i bilen ved en båthavn, kun 500 meter fra politihuset i Stavanger, før han fortsatte til en skraphandler i Stavanger-området ransmorgenen, og kjører videre til Haugesund.

På veien ble han stoppet av politiet, men får kjøre videre.

Møtte ikke til avhør
Etter pågripelsen av Havnå innkalles Christensen til avhør 12. august samme året.

- Jeg var veldig i tvil om hva jeg skulle gjøre. Jeg hadde jo fulgt med i avisene og sett at Erling (Havnå, red.anm.) ikke hadde innrømmet at han var i Stavanger, sa Christensen.

Han valgte derfor å la være møte til avhøret, for å unngå å utlevere kameraten, samt at han fryktet at han selv skulle bli dradd inn i saken.

- Sånn som denne saken hadde utviklet seg, politiet hadde fengslet mange og det var et veldig trykk, så skjønte jeg at hvis jeg fortalte dette ville jeg selv bli varetektsfengsel. Så jeg kunne ikke ha gått inn som vitne der, sa Christensen.

Løy til politiet
12 dager senere ble han selv pågrepet og siktet for ranet. Nok en gang tenker han på turen han og Havnå hadde, og hvilke konsekvenser dette kunne få for dem begge.

- Så jeg går inn i avhøret og lyver om tre ting. At jeg ikke hadde sett Erling etter kickboksing-stevnet i Arendal lørdagen, at jeg ikke hadde kjørt med han sammen til Stavanger, hvilken vei jeg hadde kjørt til Haugesund, og at jeg overnattet 500 meter fra politihuset, sa Christensen.

Likevel ble han varetektsfengslet og satt i isolasjon.

- Jeg visste jo ikke at politiet hadde dokumentasjon, både bilder og film, av at jeg kjører med Erling til Stavanger, sa Christensen.

Etter fire måneder i isolasjon, valgte han imidlertid å fortelle alt. Nå håper han at juryen i lagmannsretten vil tro han på hans motiver for å lyve.

Nektet DNA-prøve
Da aktor Tor Christian Carlsen startet sin utspørring, var ett av spørsmålene hvorfor Christensen nektet å avgi DNA-prøve for politiet. Til dette svarte Christensen at en slik ordning var frivillig og at han nektet fordi han ville følt seg stemplet dersom han havnet i samme DNA-register som hardbarkede kriminelle og sedelighetsforbrytere.

Aktor gjorde et stort poeng av nettopp dette, noe Christensens forsvarer mener er unødvendig.

- Det er jo helt frivillig. Jeg ville heller ikke umiddelbart ha avgitt DNA-prøve dersom jeg ble kalt inn til et avhør, sier Lea.

Han forsvarer også Christensens valg om ikke å stille til vitneavhør før han ble pågrepet, da dette også er frivillig.

- Men så viser det seg altså at det han trodde skulle hjelpe han 12. august, slår tilbake mot ham, sier Lea.

- Er han bitter på Havnå for at han har satt han i denne situasjonen?

- Nei. Hvis det er noe han er bitter for, hvis jeg skal bruke det uttrykket, så er det at han var i Stavanger på ranstidspunktet, svarer Lea.

Det er tatt pause i Christensens forklaring til onsdag morgen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere