Gå til sidens hovedinnhold

Lydbånd kan felle kjendisadvokat

KRISTIANSAND (TV 2 Nettavisen): Hardkokte kriminelle, trusler og lydbåndopptak står sentralt i straffesaken mot kjendisadvokaten Thor Bache-Wiig (39) som starter i dag.

Agder statsadvokatembeter har tiltalt ham for «motarbeidelse av rettsvesenet under særdeles skjerpende omstendigheter». Strafferammen er inntil ti års fengsel. I tillegg vil Agder statsadvokatembeter frata kjendisadvokaten retten til å praktisere som advokat for all fremtid.

Thor Bache-Wiig skal ha medvirket til å true, eller direkte ha truet, personer til ikke å stille i et rettsmøte i Agder lagmannsrett i oktober 2001.

Vitnet som uteble
I 2001 forsvarte Thor Bache-Wiig en kristiansander som var tiltalt for å ha solgt 1,8 kilo amfetamin. Kjøperen NN var et svært sentralt vitne. Men i tingretten dukket han aldri opp, og heller ikke i ankesaken for lagmannsretten.

Bache-Wiig la ned protest mot at vitneforklaringen som narkokjøperen hadde gitt politiet, skulle leses opp i retten. Forsvareren fikk medhold, og den tiltalte kristiansanderen slapp unna med billigere straff enn i tingretten.

Avlyttet vitne
Men samtidig foregikk en annen etterforskning. Politiet avlyttet et annet vitne i straffesaken, nemlig Bache-Wiigs hovedvitne.

Polititjenestemenn skal nærmest ha fått sjokk da de overhørte samtalene mellom denne mannen og Thor Bache-Wiig.

Lydbåndene
I samtalene går det etter politiet og påtalemyndighetens oppfatning klart frem at Thor Bache-Wiig selv hindret vitnet i å stille for retten.

Følgende skal Bache-Wiig ha sagt i en pause i lagmannsretten 24. oktober 2001, klokken 11.26:

«Ja, det er nettopp kommet en ny høyesterettsavgjørelse som gjør at vi kanskje kan forhindre å lese opp forklaringen til NN. Så det er best hvis han holder seg unna.»

«Men hold han unna i utgangspunktet, okei?»

«Men få han der, få NN av banen.»

Klokken 14.11 samme dag skal han igjen ha ringt vitnet og bekreftet at han ikke ønsket at NN skulle stille.

Dramatisk
Samtidig fryktet aktor i narkosaken, politiadvokat Per Moseid, at NN var truet. Derfor begjærte han NN pågrepet, slik at han kunne holdes i fengsel inntil han fikk vitnet.

Retten var enig med Moseid, og politiet fikk beskjed om å pågripe NN. Dermed ringte Thor Bache-Wiig igjen til sitt vitne klokken 16.42 og ga beskjed om at NN måtte holdes unna.

Som sagt så gjort. Politiet fikk ikke tak i ham, og Bache-Wiigs klient slapp billigere unna. I to år satt politiet på de brennbare telefonsamtalene.

Men i 2003 kom en lovendring som gjorde det mulig å bruke deler av et telefonavlyttingsmateriale som bevis. Da tok politiet i Kristiansand affære, og kastet Thor Bache-Wiig på glattcelle.

- Ikke stolt
Bache-Wiig nekter straffskyld, men erkjenner at han kan ha gått over streken.

- Jeg er ikke stolt over hvordan jeg håndterte disse tingene, og jeg har beklaget dette overfor politiet, har han uttalt.

Tre dager er satt av til saken. Bache-Wiigs forsvarer er advokat John Christian Elden.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken