Lykkelig for livet

Foto: (TV 2/Runar Kristiansen/Kari-Anne Ribsskog)

For 17 år siden mistet Kjell-Arild Ribsskog (50) alt han eide i en husbrann. Nå står huset hans og vipper på kanten av elva.

01.02.06 19:34

- Om jeg føler at jeg har hatt min porsjon av uflaks i livet? spør en lattermild Kjell-Arild Ribsskog når TV 2 Nettavisen ringer.

- Hvorfor ler du? Du har jo nettopp mistet huset?

- Hva f¿ skal man gjøre da? Jeg lever jo. Det som teller noe i livet er at datteren min har det bra. Og det føler jeg at jeg har greid. Da kan det være det samme med alle materielle verdier, sier Kjell-Arild og ler videre.

Onsdag kveld var han på vei hjem til Flatanger for å samle seg med de andre som har måttet flykte fra hjemmene sine. Ribsskog tror at den dyrkjøpte erfaringen kan hjelpe hans sambygdinger gjennom en vanskelig tid.

- Jeg vet at man kan få sterke reaksjoner i etterkant. Jeg tror at jeg kan hjelpe, sier han.

- Uvirkelig
Den uvirkelige beskjeden fikk han tirsdag kveld. Da kom telefonen om at det nærmeste nabohuset var tatt av elven. Grunnen under hans eget hus var også i ferd med å rase ut. Onsdag hang deler av huset i friluft utover elvebredden, kun centimeter fra å forsvinne ut i vannmassene.

- I dag har jeg fått vite at flommen er på vei tilbake. Huset blir stående, men det er ikke beboelig, sier Kjell-Arild.

Selv var han i Brummundal i bryllup til sin nevø mens dramaet hjemme pågikk. I går kunne han ikke kjøre hjem på grunn av stengt vei. I dag ble returen kansellert da han fikk vite at huset var stengt.

- Det har vært uvirkelig å ikke være der. Jeg har tenkt frem og tilbake på om jeg skulle dra eller ikke. Men hva har jeg å dra til? spør han lettere oppgitt.

Følger spent med
Men alt i alt er han glad for at han slapp å være i nærheten og se med egne øyne hva som skjedde med huset han og datteren har bodd de siste ni årene. Ved hjelp av fjernsyn og internettaviser har han fulgt spent med på flomsituasjonen i hjemkommunen.

- Hva vi gjør nå, vet jeg faktisk ikke. Jeg har ingen plan. Spørsmålet er hvor man skal oppholde seg og hvor vi skal bo før vi har ordnet alt. Jeg har ikke orket å tenke på dette ennå, sier Kjell-Arild.

Mistet hus for andre gang
For det er ikke første gang 50-åringen mister huset sitt. For 17 år siden brant huset han og hans da tre år gamle datter bodde i ned til grunnen. Alt de eide gikk tapt. Men de to klarte å redde seg ut av huset sammen med hunden.

- Etter å ha mistet alt jeg hadde en gang tidligere i livet, så er jeg veldig glad for at jeg nå slipper å starte helt på nytt. Men tankene går selvsagt til naboen min som mistet huset. Jeg vet hva han må gjennom nå, sier Kjell-Arild til TV 2 Nettavisen.

- Det har nok vært ekstra viktig for datteren min at eiendelene ikke har blitt tatt av elven. Vi hadde mistet rubbel og bit en gang til. Sånn sett har det vært greit å ha dette på avstand. Men samtidig skulle jeg gjerne ha vært der.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.