RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lykkelig Fritz Moen vant frem

Sist oppdatert:
Fritz Moen (59) er lykkelig over at den ene av drapssakene mot ham nå blir gjenopptatt. Nå vil han kjempe for å bli fullstendig renvasket.

Fritz Moen ble dømt til 18,5 års fengsel for drapene på 20-åringene Sigrid Heggheim og Torunn Finstad i Trondheim i 1976 og 1977. Tirsdag avgjorde Høyesterett at saken rundt drapet på den 20 år gamle studenten Sigrid Heggheim skal gjenopptas, melder Aftenposten.

- Jeg er veldig glad for at saken blir gjenopptatt, og vi vil nå forsøke å gå videre med den andre saken også, sier drapsdømte Fritz Moen til TV 2 Nettavisen gjennom privatetterforsker Tore Sandberg.

Han var sammen med Fritz Moen da TV 2 Nettavisen ringte. Sandberg hadde ennå ikke lest dommen fra Høyesterett, men mener at også drapet på Torunn Finstad (20) nå bør bli gjenopptatt.

Vil kjøre saken videre
Høyesterett gikk imot at saken om drapet på Torunn Finstad skulle få ny rettsbehandling.

Moen har tidligere nektet for begge drapene, men tilsto etter lange avhør. Tilståelsen var den viktigste årsaken til at han ble dømt.

- Torunn-saken bygger på Moens tilståelse. Når han nå har fått gjenopptatt Sigrid-saken, som også bygger på hans tilståelse, så er fundamentet for Torunn-saken veldig svak. Vi kommer til å gå videre med den også, sier Sandberg.

Fem år
Det var for tre år siden at advokat Jan Glent begjærte begge drapssakene gjenopptatt. I fem år har privatetterforsker Sandberg jobbet med Moen-saken med finansiell støtte fra Se og Hør.

- Det er et tankekors at uten Se og Hør og meg selv hadde det ikke blitt noen gjenopptakelse. Det er en skam for samfunnet at det må privatpersoner til for å gjøre det myndighetsapparatet skulle ha gjort, sier Sandberg

Moens advokat John Christian Elden sier til TV 2 Nettavisen at de siste årene har vært en lang kamp mot en motvillig påtalemyndighet som har påstått domfellelsen opprettholdt helt frem til Høyesterett.

- Gå i seg selv
Hålogaland lagmannsrett avviste i fjor gjenopptagelse for Moen, som i dag bor i Oslo.

- Jeg regner med at påtalemyndigheten vil gå i seg selv og også vurdere hvordan den vil håndtere saken videre, sier Elden som for øvrig er glad for all hjelpen politiet har vist da etterforskningsmaterialet ble gjennomgått.

Aftenposten skriver at påtalemyndigheten trolig vil nedlegge påstand om frifinnelse i saken, blant annet fordi det er så lenge siden drapet fant sted.

Vil trolig kreve erstatning
- Det er for tidlig å snakke om erstatningsspørsmålet nå. Først må vi vurdere kjennelsen i sin helhet, også knyttet til det drapet som ikke er gjenopptatt.

Men Elden legger ikke skjul på at han mener Moen har blitt urettmessig straffeforfulgt.

- Behovet for å få "ro" i Trondheim gikk ut over Fritz Moens rettssikkerhet på en svært dramatisk måte, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere