RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lynet slo ned 8200 ganger

Sist oppdatert:
Sør- og Østlandet har mer lyn, torden og hagl i vente. Men fra lørdag avtar det trolig. Sjekk været hos deg.

SUPERSØK:Været 50.000 steder i Norge
LES OGSÅ: Nå kommer sommeren i nord
LES OGSÅ: Deilig badevann

Voldsomt vær med lyn, torden og haglbyger skyllet over Østlandet sent onsdag og natt til torsdag.

- Fram til midnatt, så slo lynet ned ca 8200 ganger i Østlandsområdet, sier Frank Dahlslett i Sintef.

Fire personer ble sendt til sykehus etter haglskuret ved Gjøvik. Det vil fortsatt være muligheter for lyn og torden etter fredag, men betydelig mindre sjanse enn torsdag og fredag.

Juli verst
- Juli er den måneden hvor det lyner og tordner mest. Det skjer en gang i blant at vi får så kraftige byger med lyn og torden at det vil gi ødeleggelser, sier meteorolog Hilde Holdhus i Storm Weather Center til TV 2 Nettavisen.

Sør- og Østlandet er mest utsatt for tordenværet de nærmeste dagene fordi det kommer inn en mer ustabil bygeluft over dette området.

- Det er veldig varmt ved bakken og fuktig i luften, og når det da blir kaldere høyere oppe i luftlagene, så kan det føre til at vi får kraftige bygeskyer som lokalt kan gi mye nedbør i form av lyn, torden, hagl og lokale kastevinder, sier meteorologen.

NYTTIG:Få været på mobil

Tordenbygeskyene er av samme typen som forårsaker tornadoer i USA.

- Det er mye kraft i tordenbygeskyene, og det er faktisk samme type skyer som forårsaker tornadoer i USA, men i mye mindre grad selvfølgelig, sier meteorolog Holdhus.

Besøk vår sommerside

Været kan gjøre store skader
Været kan gi store ødeleggelser.

- Hvis det kommer mye nedbør på kort tid, og når jorden er så tørr som nå, så klarer den ikke å absorbere alt vannet. Det kan føre til at vannet velger nye veier, og tar med seg ting den finner på veien. Slik som det som skjedde i Voss-området, sier meteorologen.

Se lesernes egne sommerbilder

Torden, lyn og hagl henger ofte sammen. Og det kan komme hagl i forbindelse med nedbøren.

Onsdag var det haglbyger, tordenvær og kraftig vind på Gjøvik.

Les også: Haglskur ved Gjøvik

- Det kan komme hagl i forbindelse med denne nedbøren, og hvis det er store kuler, så kan det gjøre store skader, sier meteorolog Holdhus.

Siden det har vært så lite regn i juli, er det også stor skogbrannfare.

- Fordi det har vært så tørt, så har lynet slått ned og forårsaket skogbranner, sier meteorologen.

Det har vært noen små skogbranner i det siste, men 110-sentralen i Oslo er usikker på om lyn og torden har vært årsaken.

- Vi har hatt noen små skogbranner, men de har ikke vært noe problem å slukke. Men vi er usikre på om tordenværet har vært årsaken til dem, sier vakten ved 110-sentralen, Sverre Starholm, til TV 2 Nettavisen.

Har du en noe uvanlig sommerhistorie? Send oss epost

Torsdag er det ikke så veldig stor skogbrannfare i Oslo-området, men det ser ut til at det kan bli større fare i løpet av helgen.

- Hver dag sjekker vi med meteorologen om hvor stor skogbrannfaren er. De har en skala fra 0-70. På Blindern ligger den på 53 for øyeblikket, men på lørdag vil den ligge på 62. Mellom 60-70 er det stor skogbrannfare, opplyser Starholm.

Har du et fint eller morsomt sommerbilde du vil dele med TV 2 Nettavisens lesere? Send det til sol@nettavisen.no og legg ved en liten bildetekst og navn på fotografen.

Da får du se det her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere