*Nettavisen* Nyheter.

Lysbakken: - Dette vil føre til at asylsøkere ikke vil lære seg norsk

IKKE TRUSLER: SV-leder Audun Lysbakken mener det er feil å gjentatte ganger true flyktningene med at de kan bli sendt tilbake til hjemlandet. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

SV-lederen mener trusler om utkastelse etter fem år fører til en dårligere integreringsprosess.

13.10.15 15:17

STORTINGET (Nettavisen): Tirsdag formiddag redegjorde statsminister Erna Solberg (H) om flyktningsitusjonen i Stortinget.

- Prognosene for ankomster er usikre, men skulle 40.000-50.000 få opphold, vil utgiftene de neste fem årene kunne bli mellom 40 og 50 milliarder kroner, sa Solberg i sin redegjørelse.

Les også: - Flyktningestrømmen vil koste Norge 40-50 mrd. kroner

- Midlertidighet er ikke bra
Men selv om mange av de syriske flyktningen vil få opphold i Norge, påpeker regjeringspartiene at det er en midlertid beskyttelse.

De vil nemlig instruere UDI om at asylsøkere som får opphold, skal kunne sendes tilbake til hjemlandet etter fem år dersom forholdene bedrer seg.

Dette er SV svært uenig i.

- Mennesker som får opphold i Norge, må vi ha et mål om å integrere best mulig. Og en stadig tilbakevendende trussel om å bli sendt ut igjen, vil også være et direkte incentiv til ikke å integrere seg i Norge. Så sånn sett mener vi det er feil vei å gå, sier Lysbakken til Nettavisen.

Les også: Hareide: - Verdens fattige skal ikke betale

- Vi er ikke der nå
Slik det har vært til nå, kan asylanter få permantent opphold etter tre år.

- Det kan jo oppsto en situasjon der vi må vurdere midlertidighet dersom antall flyktninger blir veldig høyt, men vi er ikke der nå. Det er et mål å unngå det, for midlertidighet fører til at folk ikke har de incentivene til å lære seg norsk og bli integrert i det norske samfunnet, sier SV-lederen.

Lysbakken sier samtidig at han synes det er uklart hva det betyr det regjeringspartiene og samarbeispartiene KrF og Venstre er blitt enige om.

- Frp mener det er et veldig dramatisk forslag, mens KrF og Venstre mener det ikke vil ha noe å si, og det gjenstår å se, sier han, og legger til:

- Det er ingen av oss som er mot det å prioritere retur, men vi er mot måten regjeringen gjør det på. Det vi kritiserer er de måltallene justisministeren opererer med, som gjør at politiet nærmest går på gaten for å finne noen som kan sendes ut, i stedet for å prioritere arbeidet med de tungt kriminelle som er mer krevende, men viktigere å få ut, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

SENDES TILBAKE: Frps justispolitiske talsmann, Jan Arild Ellingsen, mener flyktningene må sendes tilbake til hjemlandet sitt når de ikke lenger har et beskyttelsesbehov. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- Skal selvfølgelig sendes tilbake
Frps justispolitiske talsmann, Jan Arild Ellingsen, er imidlertid krysstallklar på at flyktningene skal sendes hjem når de ikke lenger har behov for beskyttelse.

- Selvfølgelig mener vi det. Hele ideen med flyktningkonvesjonen er jo at folk skal få hjelp når en krise oppstår, men samtidig forventes det at de skal kunne dra tilbake når forholdene tilsier det, sier Ellingsen til Nettavisen.

Han mener målet ikke må være å ha flest mulig flyktninger i landet.

- Det er jo ikke noe mål i seg selv å samle flest mulig flyktninger i Norge. Det kan ikke være det for vår del, og det er det antageligvis slettes ikke for deres del heller, sier Frp-politikeren.

- Hva tenker du om at SV mener at flyktningene må få permanent oppholdstillatelse tidligere?

- Jeg har ikke forståelse for det, men aksepterer at SV har en annen tilnærming til det enn oss. Samtidig tror jeg SV snart må ta innover seg alvoret og konsekvensene det vil få, ikke bare for flyktningene, men for resten av nasjonen hvis vi skal si ja til alt som kommer og påberope seg et beskyttelsesbehov. Da kommer det norske samfunnet å få større utfordringer enn det vi har sett så lagt, sier Ellingsen.

Les også: MDG vil tvinge kommunene til å bosette flyktninger

- SV trenger en reality-sjekk
Han mener SV rett og slett trenger en «reality-sjekk».

- Jeg mener ikke at SV er naive, men en reality-sjekk er utvilsomt på sin plass snart, sier Ellingsen.

- Du sier konsekvensene vil bli alvorlige om alle får bli, kan du utdype det?

- Først og fremst tror jeg det vil være et signal til hele verden om at du kan dra til Norge fordi Norge sier ja til alle sammen, de har sosiale goder som få andre land matcher, og har du kommet dit så har du fått en form for flyktningenes gullkort, sier han, og legger til:

- Jeg mener ikke at vi ikke skal hjelpe folk, men vi skal være klar over konsekvensene av det.

Klikk på bildet for å forstørre.

REISER FRIVILLIG: Venstre-leder Trine Skei Grande mener mange flyktninger vil reise hjem dersom det blir fred i hjemlandet. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Venstre: - Folk har alltid dratt tilbake
Venstre-leder Trine Skei Grande tror på sin side at de syriske flyktningene selv vil reise tilbake til hjemlandet dersom det blir fred.

- Jeg synes dette er et litt feil fokus i dag, for det ser ikke ut som om det er fred i Syria, sier Skei Grande til Nettavisen, og fortsetter:

- Nå må vi takle det vi står i nå, og så viser all erfaring at du trenger ikke ta fra folk rettigheter. De vil nok reise tilbake hvis de får muligheten. Folk har alltid reist tilbake, da det ble fred i Bosnia reiste halvparten av bosnieren tilbake, sier hun.

- Bør alle som kommer hit nå få opphold?

- Det kommer an på om de trenger beskyttelse. Vi skal ha en individuell behandling av alle, men det er klart at vi har et asylinstitutt som er laget for en tid med forfølgelse av ett og ett menneske. Nå ser vi jo folkeforflytninger på en annen måte, men det er fortsatt mennesker som trenger beskyttelse, sier Venstre-lederen.

Klikk på bildet for å forstørre.

GOD NYHET: KrF-leder Knut Arild Hareide mener det er en god nyhet for flyktninger dersom de kan reise hjem. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

KrF: - God nyhet om de kunne reist
KrF-leder Knut Arild Hareide viser også til regelverket på spørsmål om flyktningene som nå kommer til Norge, bør få bli i landet.

- Det å søke asyl er en rettighet, og vi har et regelverk som gjør at etter en viss tid, nå fem år, så får man et varig opphold, sier Hareide, og påpeker:

- Så er det slik at mange av dem kommer ikke hit fordi de absolutt vil til Norge, men fordi de trenger beskyttelse. Jeg tror for mange vil det være en veldig god nyhet om de kunne reist tilbake om to år, sier han til Nettavisen.

Hareide sier også at det er viktig å returnere de som ikke skal være Norge, fordi at man da kan hjelpe de som reelt har et beskyttelsesbehov.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag