RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

ANGRIPER: SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen øker forskjellene i Norge, og søker nå selv regjeringsmakt.
ANGRIPER: SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen øker forskjellene i Norge, og søker nå selv regjeringsmakt. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Lysbakken: - Modig av Erna Solberg å trekke inn kaos

Sist oppdatert:
SV-lederen går til knallhardt angrep på statsministeren og hennes regjering.

STORTINGET (Nettavisen): - Den blå regjeringen er jo en forskjells-regjering. De heier på økende ulikhet, og tar systematisk beslutninger som vil forsterke den utviklingen, sier SV-leder Audun Lysbakken til Nettavisen.

VIDEO: Audun Lysbakken angriper regjeringen:

Lysbakken er krystallklar på hvorfor han vil ha Erna Solberg (H) ut av statsministerstolen.

- De rigger skattesystemet for den økonomiske eliten, samtidig som de sender regninga til mange av de som har minst, sier han.

Les også: Erna om Olemic: - Ser ingen grunn til at han ikke skal fortsette

- Finansierer festen for de som har mest

Onsdag morgen oppsummerte SV-ledelsen stortingsåret på en pressekonferanse på Stortinget, og der gikk han til angrep på regjeringen.

- Listen er lang. Dette er ikke en regjering som kjemper mot forskjells-Norge, men forsterker forskjells-Norge gjennom smålige kutt for uføre, for eldre med lave pensjoner, aleneforeldre, kronikere og andre som burde blitt prioritert i stedet for å bli invitert til å finansiere skattefesten for de som har mest, sier Lysbakken til Nettavisen etterpå.

Da statsministeren hadde sin oppsummering for pressen tirsdag, påpekte imidlertid hun at det råder kaos på rødgrønn side, og at velgerne ikke vet hva de får dersom man stemmer rødgrønt. Det avviser Lysbakken.

- Jeg synes det er modig av Erna Solberg å trekke kaos inn i denne valgkampen. Hun har vært statsminister i fire år for et borgerlig samarbeid som har gått i oppløsning underveis. Så de store samarbeidsproblemene her er på hennes egen side, sier SV-lederen, og legger til:

- Vi i de rødgrønne partiene er veldig enig om, at får vi flertall så kommer vi til å sørge for å bytte henne ut som statsminister. Det kan hun være helt trygg på, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OPPSUMMERTE: SV-leder Audun Lysbakken oppsummerte stortingsåret med sine nestleder Snorre Valen og Kirsti Bergstø på Stortinget onsdag.


Les også: Sp kan droppe SV

- Kan ha samarbeidsavtale

- Er SVs mål å selv komme i regjering til høsten?

- Vi vil gjerne sitte i en regjering. Eventuelt er det også aktuelt for oss å ha en samarbeidsavtale i Stortinget. Det viktige for oss er å få makt og innflytelse, slik at vi kan få gjort noe med de økende forskjellene og de økende klimagassutslippene. Vi vil velge den posisjonen som gir mest gjennomslag for våre saker, sier Lysbakken.

Han sier de vil stille krav til Arbeiderpartiet om de skal skrive under på en avtale med dem etter valget.

- Vi skal ha gjennomslag for en ordentlig forandring, et ytterligere løft for barnetrygden og gjøre noe med fattigdommen blant familiene. Vi skal stoppe velferdsprofitten og sørge for at de pengene som er bevilget til barnehager og barnevernet går til barna, og ikke går til å bygge formuer for noen få - og vi skal ha flere lærere i norske klasserom, sier Lysbakken.

Les også: Lysbakken ber KrF spisse eldrekrav

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VIL HA MAKT: SV-leder Audun Lysbakken sier han enten vil i regjering eller ha en samarbeidsavtale med en Støre-ledet regjering til høsten.

- Annen regjering med Ap og Sp

- Men på mange målinger nå har Ap og Sp flertall alene, og de trenger ikke støtte fra dere?

Fakta: SVs 30 forslag mot ulikhet

Klikk for å åpne faktaboksen
 

1.Stortinget ber regjeringen, i statsbudsjettet for 2018, legge frem en plan for å trappe opp barnetrygden slik at den når tilbake til nivået fra 1996, og i tillegg sikre ekstra barnetrygd til familier med en enslig forsørger eller der det er mange barn.

2.Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å fjerne kuttene i barnetillegget for uføre.

3.Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å videreføre skjermingsordningen for uføre med stor gjeld.

4.Stortinget ber regjeringen snarest innføre en ekte ungdomsgaranti som sikrer utdanning, aktivitet eller tiltak som hjelper unge under 25 år i arbeid, innen 90 dager.

5.Stortinget ber regjeringen styrke bostøtten sånn at de som urettmessig har mistet den igjen får hjelp.

6.Stortinget ber regjeringen legge frem forslag til et skattesystem som sikrer klare skattelettelser til de som har minst, samtidig som de som har mest må betale vesentlig mer.

7.Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å innføre en sterkt omfordelende arveavgift, med høyt bunnfradrag, for å sikre at de aller rikeste også må betale en rettferdig skatt.

8.Stortinget ber regjeringen, i forbindelse med statsbudsjettet for 2018, legge frem en kraftig tiltakspakke for bekjempelse av skattekriminalitet.

9.Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å vri skattesystemet fra å subsidiere investering i eiendom til å investere i maskiner og teknologi som øker produktiviteten og skaper flere arbeidsplasser.

10.Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å innføre en nasjonal boligplan, som kan sikre helhetlig planlegging av den boligbyggingen vi trenger.

11.Stortinget ber regjeringen opprette et offentlig utbyggingsselskap, samt legge frem forslag som kan stimulere kommunene til å opprette kommunale utbyggingsselskap.

12.Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å åpne for delt eierskap, slik at flere får eie.

13.Stortinget ber regjeringen legge frem en plan for å gi Husbanken styrke til å finansiere byggingen av flere utleieboliger.

14.Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å innføre sterkere rett til fast jobb gjennom å reversere svekkelsene av arbeidsmiljøloven som øker muligheten for midlertidige ansettelser.

15.Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å lovfeste retten til hel stilling, gjennom å slå fast i loven at hel stilling skal være hovedregelen.

16.Stortinget ber regjeringen fremme forslag om strengere straffer for brudd på arbeidsmiljøloven og allmenngjøringsloven.

17.Stortinget ber regjeringen fremme nødvendige lovforslag for å sikre at bedrifter som begår alvorlige lovbrudd, kan tvangsoppløses.

18.Stortinget ber regjeringen utrede sterkere muligheter for næringsforbud for aktører som gjentatte ganger alvorlig bryter allmenngjøringsloven.

19.Stortinget ber regjeringen legge frem forslag om et skikkelig gjeldsregister i offentlig regi, om å innføre rentetak og om sterkere tiltak mot aggressiv gjeldsmarkedsføring.

20.Stortinget ber regjeringen gjeninnføre bedre og mer omfattende norskopplæring i asylmottak for å sikre bedre og raskere integrering i samfunnet og arbeidslivet for de som skal bli i Norge.

21.Stortinget ber regjeringen styrke integreringstilskuddet for å sørge for at de som skal bli i landet raskere får tilhørighet, tilgang til arbeid og muligheter til å lykkes i Norge.

22.Stortinget ber regjeringen foreslå å øke satsingen i Groruddalen og andre viktige områder som trenger gode områdeprogrammer.

23.Stortinget ber regjeringen legge frem en helhetlig plan for hvilke områder som trenger programmer som ligner på Groruddalssatsingen.

24.Stortinget ber regjeringen legge frem en plan for å fjerne kontantstøtten, og erstatte den med en ventestøtte for foreldre som venter på barnehageplass.

25.Stortinget ber regjeringen sikre at grunnbeløpet i folketrygden minst reguleres i takt med prisveksten.

26.Stortinget ber regjeringen starte arbeidet med å innføre forhandlingsrett ved trygdeoppgjørene.

27.Stortinget ber regjeringen gjeninnføre diagnoselisten som sikrer fritak for betaling av fysioterapi for mange med alvorlige sykdommer og tilstander.

28.Stortinget ber regjeringen i statsbudsjettet for 2018 fremme forslag om å fjerne skatt på sluttvederlag for eldre arbeidstakere som mister jobben.

29.Stortinget ber regjeringen i statsbudsjettet for 2018 gjeninnføre feriepenger for arbeidsløse.

30.Stortinget ber regjeringen iverksette en undersøkelse om funksjonshemmedes levekår, inntektsutvikling og utgiftsnivå de siste årene.

Forslagene blir fremmet i Stortinget onsdag.

- Det har de bare hvis SV ikke blir sterkt nok til at de må forholde seg til oss, og forskjellen på de to alternativene vil være stor. Jeg tror ikke vi får de forandringene som trengs hvis du får et rent sentrumsprosjekt, sier han, og legger til:

- Hvis SV gjør et bra valg så må de forhandle med oss. Da blir det forhandling om de økende forskjellene, sier Lysbakken.

På pressekonferansen la SV-ledelsen fram 30 forslag mot ulikhet. Alle forslagene blir lagt fram i Stortinget onsdag, og vil bli stemt over. Se forslagene i faktaboksen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere