Gå til sidens hovedinnhold

Lysbakken advarer mot innstrammingspanikk

SV-leder Audun Lysbakken mener Stortinget ble grepet av innstrammingspanikk under flyktningkrisen for et år siden.

SV er forandringspartiet, og milliardærfesten er over, fastslo partileder Audun Lysbakken i landsmøtetalen på Gardermoen fredag.

– Det største problemet med flyktningkrisen er visst integreringsutfordringene for Norge, ikke at folk fryser i hjel på de greske øyene, mishandles og utnyttes langs flyktningrutene eller sperres inne i krigens Syria på grunn av de stengte grensene i Europa, sa Lysbakken.

Han viste til at statsminister Erna Solberg nylig slo fast at Norge ikke skal være et responsland, som stiller opp hver gang andre land, som USA, kutter i bistand eller stenger døren for flyktninger.

- Norge skal ikke være «rævediltere»

– Vi har et godt bergensk uttrykk for det motsatte av å gå foran. Jeg vil heller at Norge skal være responsland enn rævedilter, sa han i landsmøtetalen sin.

– Når USA stenger grensene for mennesker bare fordi de er muslimer, og slutter å ta imot flyktninger fra FN sine overfylte flyktningleirer, så må vi få med oss andre land på å ta et større ansvar, fortsatte han.

– Det er tid for forandring i Norge, innledet SV-lederen, før han kom med en melding til regjeringen og "høyresiden".

– Dette valget skal bli et oppgjør med den økende ulikheten, vi skal bytte ut forskjellsregjeringen med et flertall for forandring, sa han.

Tidligere i uken uttalte han til Nettavisen at SV skal gå til valg med lovnader om å øke barnetrygden, i tillegg hadde han tre andre krav han mener innfris dersom det skal bli regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet.

Les også: Lysbakken slakter fattigdomstiltak

- Tror de avslører noe ubehagelig

Da landsmøtet startet på Gardermoen fredag beskrev Lysbakken SV som «forandringspartiet» i norsk politikk. Med henvisning til de velstående giverne som deltok under statsminister Erna Solbergs førjulsgløgg, slo han fast at «milliardærfesten er over».

– Når vi er i debatter med Høyre, er de veldig nøye med å kalle oss Sosialistisk Venstreparti. De tror at de avslører noe ubehagelig om oss. Men jeg er glad for å bli kalt sosialistisk. De burde bare være like ærlig om seg selv og kalle seg «Millionærklubben», sa Lysbakken.

Les også: Militærnekter Lysbakken vil ruste opp Hæren

Kampen mot økonomiske og sosiale forskjeller en av de absolutte hovedsakene for SV i den kommende valgkampen. Lysbakken kaller skattekutt "kontantstøtte til den økonomiske eliten".

– Frp utgir seg for å være partiet for folk flest. Men folk flest har ikke store formuer og au pair, sa han.

- Ingen mening å lete mer

I landsmøtetalen tok Lysbakken også opp at det ikke finnes ikke noe kompromiss i spørsmålet om oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, fastslår SV-leder Audun Lysbakken.

– Vi har allerede funnet mye mer kull, olje og gass enn det klimaet tåler. I den situasjonen gir det ingen mening å leite etter mer i de aller mest sårbare områdene våre. Av samme grunn må vi avlyse tanken om å bevege oss stadig lenger nord og øst i jakt på mer olje, sa Lysbakken i landsmøtetalen.

Et klart nei til oljeutvinning i sårbare områder samt et krav om stans i oljefondets investeringer i fossil energi ventes å bli ett av hovedkravene som SV stiller for å inngå i regjeringssamarbeid etter valget.

Les også

Militærnekteren Lysbakken vil ruste opp Hæren

Har du sett dagens mest populære video?

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken