*Nettavisen* Nyheter.

Lysbakken beklager at han ga penger til sine egne

Audun Lysbakken SV Foto: Kallestad, Gorm

Utbetalte en halv million kroner til selvforsvarskurs uten å lyse ut midlene.

09.02.12 16:46

SV-statsråd Audun Lysbakken delte ut 500.000 kroner til selvforsvarskurs uten at organisasjonen som kunne fått støtte ble informert om det.

I en detaljert redegjørelse legger Lysbakken seg flat overfor Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, og beklager at departementet ikke lyste ut midlene som i fjor ble brukt til selvforsvarskurs for jenter.

- Jeg har de siste dagene gått grundig gjennom saken og sett på departementets saksbehandling. Økonomiregelverket ble tolket slik at det ikke var nødvendig å utlyse tilskuddene. Det burde vi gjort slik at alle aktuelle organisasjoner kunne søkt. Saken har ikke vært godt nok håndtert av departementet, sier Lysbakken i en pressemelding.

Delte ut til sine egne
De 500.000 kronene gikk til selvforsvarskurs til organisasjoner der flere medlemmer av SVs ungdomsorganisasjons Sosialistisk Ungdom (SU) sitter i ledelsen. Men andre organisasjoner som i mange år har drevet med det samme ble ikke informert om muligheten til å søke penger.

Skal gjennomgå praksis
Praksis når det gjelder tilskuddsforvaltningen i departementet skal nå gjennomgås.

- Dette skal gjøres for å sikre at saksbehandlingen er i tråd med økonomireglementet, sier Lysbakken.

- Klok vurdering
Hallgeir H. Langeland (SV), medlem i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, er fornøyd med partikollega Audun Lysbakkens beklagelse.

- I brevet til kontrollkomiteen har Lysbakken gitt en meget god og meget detaljert redegjørelse for saksbehandlingen. I brevet tar Lysbakken selvkritikk på saksbehandlingen i departementet. Det mener jeg er en klok vurdering, sier Langeland i en pressemelding.

- Uholbar situasjon
Lysbakkens svarbrev vil bli behandlet av komitieen tirsdag neste uke. Anders Anundsen (Frp) i Stortingets kontroll- og konstiusjonskomité, mener det kan være behov for å gjennomå andre tilskuddsordninger tilknyttet Lysbakkens departement.

- Lysbakkens egen statssekretær har uttalt at disse tildelingene har skjedd på normal måte. Dersom det normale er å bryte regelverket har vi en uholdbar situasjon, sier Anundsen.

Anundsen mener denne konkrete tildelingen i seg selv er alvorlig.

- En statsråd skal ikke bryte regelverket på denne måten. Vi skal nå drøfte denne saken videre på tirsdag.

Annonsebilag