*Nettavisen* Nyheter.

Lysbakken beklager at han ga penger til sine egne

Audun Lysbakken SV Foto: Kallestad, Gorm

Utbetalte en halv million kroner til selvforsvarskurs uten å lyse ut midlene.

09.02.12 16:46

SV-statsråd Audun Lysbakken delte ut 500.000 kroner til selvforsvarskurs uten at organisasjonen som kunne fått støtte ble informert om det.

I en detaljert redegjørelse legger Lysbakken seg flat overfor Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, og beklager at departementet ikke lyste ut midlene som i fjor ble brukt til selvforsvarskurs for jenter.

- Jeg har de siste dagene gått grundig gjennom saken og sett på departementets saksbehandling. Økonomiregelverket ble tolket slik at det ikke var nødvendig å utlyse tilskuddene. Det burde vi gjort slik at alle aktuelle organisasjoner kunne søkt. Saken har ikke vært godt nok håndtert av departementet, sier Lysbakken i en pressemelding.

Delte ut til sine egne
De 500.000 kronene gikk til selvforsvarskurs til organisasjoner der flere medlemmer av SVs ungdomsorganisasjons Sosialistisk Ungdom (SU) sitter i ledelsen. Men andre organisasjoner som i mange år har drevet med det samme ble ikke informert om muligheten til å søke penger.

Skal gjennomgå praksis
Praksis når det gjelder tilskuddsforvaltningen i departementet skal nå gjennomgås.

- Dette skal gjøres for å sikre at saksbehandlingen er i tråd med økonomireglementet, sier Lysbakken.

- Klok vurdering
Hallgeir H. Langeland (SV), medlem i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, er fornøyd med partikollega Audun Lysbakkens beklagelse.

- I brevet til kontrollkomiteen har Lysbakken gitt en meget god og meget detaljert redegjørelse for saksbehandlingen. I brevet tar Lysbakken selvkritikk på saksbehandlingen i departementet. Det mener jeg er en klok vurdering, sier Langeland i en pressemelding.

- Uholbar situasjon
Lysbakkens svarbrev vil bli behandlet av komitieen tirsdag neste uke. Anders Anundsen (Frp) i Stortingets kontroll- og konstiusjonskomité, mener det kan være behov for å gjennomå andre tilskuddsordninger tilknyttet Lysbakkens departement.

- Lysbakkens egen statssekretær har uttalt at disse tildelingene har skjedd på normal måte. Dersom det normale er å bryte regelverket har vi en uholdbar situasjon, sier Anundsen.

Anundsen mener denne konkrete tildelingen i seg selv er alvorlig.

- En statsråd skal ikke bryte regelverket på denne måten. Vi skal nå drøfte denne saken videre på tirsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.