Gå til sidens hovedinnhold

Lysbakken: Fredsprisen må få konsekvenser for norsk politikk

Men statsminister Erna Solberg sier nei til å støtte FN-traktaten som forbyr atomvåpen.

SV nominerte ICAN til fredsprisen allerede i januar, og partilederen er strålende fornøyd med at prisen gikk til en organisasjon som tar opp kampen mot atomvåpen.

Les også: Her er reaksjonene på fredsprisen
Les også: Nobels fredspris for 2017 er tildelt ICAN

– Det er en fantastisk viktig og riktig fredspris, som kommer akkurat på riktig tidspunkt i det frykten for atomkrig er mer reell enn på mange tiår, og FN har satt i gang arbeidet med et forbud mot atomvåpen. Dette er en kraftig utfordring til atommaktene, sier SV-lederen til TV 2.

Norge var et av flere NATO-land som i juli ikke støttet den historiske resolusjonen om forbud av atomvåpen. At årets Nobels fredspris har gått til ICAN, mener tidligere direktør i Nobelinstituttet Geir Lundestad er et stikk mot disse landene.

– Dette er en kritikk av atomlandene, NATO og også Norge, sier Lundestad til NRK.

Videre legger han til at han mener prisen også er en kraftig utfordring til den norske regjeringen, som han mener har satt Norge på feil side av de internasjonale forhandlingene om atomvåpen.

SV-lederen sier videre at partiet tirsdag neste uke vil fremme et forslag i Stortinget om at Norge skal begynne prosessen med å skifte side og slutte seg til kampen mot atomvåpen i FN.

–Det blir veldig spennende å se hvordan Stortinget tar imot det forslaget nå. Jeg tror det vil bli veldig vanskelig både for regjeringen og for Arbeiderpartiet å fortsette å følge Donald Trump i dette spørsmålet. Nå må vi heller følge nobelkomiteen, og støtte kampen mot atomvåpen, sier Lysbakken.

–Denne prisen gir viktig legitimitet til kampen mot atomvåpen, og må få følger for norsk politikk, avslutter han.

Solberg sier nei

Statsminister Erna Solberg sier at Norge deler ICANs ambisjoner om en verden fri for atomvåpen, men sier samtidig at Norge ikke vil stemme for FN-traktaten.

Les også: Solberg: Norge vil ikke undertegne FN-traktaten mot atomvåpen

- Norge kommer ikke til å støtte et forslag som svekker NATO, sier Solberg.

Hun poengterer at så lenge det finnes andre stormakter som har kjernefysiske våpen, så ønsker hun ikke å støtte en traktat som svekker NATO.

Les også

Stolt Linnes forsvarte samboeren

Kommentarer til denne saken