RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lysbakken har sendt 100 sider

Foto: Varfjell, Fredrik (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har fått over 100 sider med dokumenter fra Lysbakkens departement, men vil se mer.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vil ventelig åpne sak og innkalle statsråd Audun Lysbakken (SV) til høring i forbindelse med tilskuddet som ble gitt til selvforsvarskurs for jenter i SU-regi. Tilskuddet ble gitt mot embetsverkets anbefaling og i strid med statens økonomireglement. Spørsmålet blir om departementet også i andre tilskuddssaker har gått på tvers av regelverket.

Over 100 sider med vedlegg
Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har fått over 100 sider med vedlegg fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, men leder Anders Anundsen (Frp) ønsker å se mer. Han vil vite hvordan departementet har håndtert andre tildelingssaker. Lysbakkens departementet er nå i full gang med å finne fram de dokumentene Stortinget etterlyser.

- Vi har fått oversendt mye, og jeg har ikke rukket å se på alt. Men vi har ikke fått alle dokumentene ennå, sier Anundsen til Nettavisen.

Dette er dokumentene Lysbakkens departement har sendt Stortinget (PDF-dokument)

Omfattende arbeid
Lysbakkens departement har lovet Stortinget dokumentasjon på om tildelingene også i andre saker enn selvforsvarskurset er gjennomført i tråd med det statlige økonomiregelverket. Departementet beskriver gjennomgangen som omfattende og har sagt at det vil ta noe tid, men at de tar sikte på å oversende resultatene av gjennomgangen til komiteen i løpet av de nærmeste ukene.

Roser departementet for åpenhet
Lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen gir Lysbakken og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet ros for sin samarbeidsvilje. Departementet har også lagt fram et dokument som de ikke hadde behøvd å sende Stortinget. Det gjelder et dokument med statssekretær Kirsti Bergstøs (SV) håndskrevne notat. Her argumenteres det for at Jenteforsvaret - tross sin nære tilknytning til SVs ungdomsorganisasjon og at det er et tilbud kun myntet på jenter - bør få tilskudd. Notatet viser også at embetsverket anbefalte å avslå den samme søknaden.

- Jeg synes det er prisverdig at departementet også legger dette fram. Det viser åpenhet, og det er viktig for at færrest mulig spørsmål skal stå ubesvart før vi behandler saken, sier Anundsen.

Vil trolig åpne sak
Tirsdag skal komiteen behandle saken om tilskudd til selvforsvarskurs, og det er ventet at de vil åpne sak og be statsråd Audun Lysbakken møte til høring i Stortinget.

- Vanlig framdrift i en slik sak vil være at komiteen vedtar om det skal opprettes en sak eller ikke. Blir det opprettet en sak, får den en saksordfører, og så er det vedkommende som presenterer en framdriftsplan, sier Anundsen.

Komitélederen vil ikke mene noe om Lysbakken bør gå av som statsråd, slik Kristelig Folkepartis gruppeleder Hans Olav Syversen ga uttrykk for i helgen. Syversen trakk en parallell til saken som førte til at Ap-statsråd Manuela Ramin-Osmundsen måtte gå i 2008 i forbindelse med ansettelsen av nytt barneombud.

- Alvorlig
- Nei, jeg vil ikke mene noe nå om Lysbakken bør gå av eller ikke. Men det som har kommet fram er alvorlig. Det viser en tildeling av tilskudd som går utenfor regelverket - uten at det har gått av noen varselklokker hos den politiske ledelsen i departementet. Dette er varselklokker som de burde ha hørt. Men det er for tidlig å dra noen konklusjoner før vi har den hele og fulle oversikten, sier Anundsen til Nettavisen.

SV-landsmøte 10. mars
Til NTB sier Anundsen at det kan ha mye for seg å vente med en eventuell høring til Lysbakkens departement har funnet fram alle relevante dokumenter.

Da er det sannsynlig at SVs landsmøte, som starter 10. mars, blir holdt før høringen finner sted. I så fall vil Lysbakken framstå i en tyngre rolle når han møter til utspørring i komiteen. Han vil da være partileder og medlem av regjeringens ledertroika.

Dette er saken

* Dagbladet avslørte 25. januar at barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) og hans departement i november i fjor bevilget 154.000 kroner til selvforsvarskurs i regi av Jenteforsvaret.

* Jenteforsvaret var en undergruppe av SU, SVs ungdomsorganisasjon, da de søkte.

* Innstillingen fra embetsverket var at søknaden fra Jenteforsvaret skulle avslås. Argumentet var at aktiviteten kun rettet seg mot jenter og at det kunne stilles spørsmål ved å innvilge midler til en organisasjon som hadde sitt utspring i SU.

* Tilskuddsordningen ble ikke utlyst, i strid med Statens økonomiregelverk.

* Fredag avslørte Dagbladet at departementet ikke hadde lagt fram alle dokumentene i saken, slik Lysbakken hevdet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere