Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lysbakken inn i SV-ledelsen

Foto: Ingvild jensen/TV 2 Nettavisen
Sist oppdatert:
SVs Audun Lysbakken avslo Kristin Halvorsens bønn om å bli statsråd. Nå kan han bli nestleder i partiet i stedet.

- Han er en av de flinkeste politikerne vi har, og er absolutt en aktuell kandidat, bekrefter SVs nye parlamentariske leder Inge Ryan.

Flere av SVs stortingsrepresentanter tror Lysbakken blir den nye nestlederen etter Øystein Djupedal.

- Det gjør jeg også, bekrefter Karin Andersen, som i dag blir valgt til leder for arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Bestemmer selv
Lysbakken har vært nestleder i Sosialistisk Ungdom, og satt i finanskomiteen i forrige stortingsperiode. Han mistet plassen på Stortinget under valget.

28-åringen har en høy stjerne i SV, og er regnet som en fremtidig arvtaker etter Kristin Halvorsen, men ønsket ikke å bli med henne i regjering.

Nå er partifellene spente på om han vil ta på seg vervet som nestleder. Han får vervet hvis han vil, ifølge en rekke SV-kilder.

- Det er selvfølgelig veldig hyggelig å bli spurt. Utover det tror jeg at jeg skal vente med å kommentere spørsmålet. Hvis jeg får spørsmålet, så får jeg heller svare valgkomiteen, sier Lysbakken.

Angrer ikke
28-åringen fulgte det historiske regjeringsskiftet med SVs jublende statsråder fra sidelinjen i går, men angrer ikke at han avslo å bli med Halvorsen opp på Slottsbakken

Lysbakken ga ikke etter for presset fra Kristin Halvorsen og Inge Ryan om å bli statsråd, og ønsket heller ikke å bli statssekretær i den nye regjeringen.

- Jeg tror de hadde en flott dag, men jeg har ikke angret i det hele tatt Jeg tror det var en riktig beslutning. For meg var det mer en personlig enn en politisk beslutning å ikke bli med, så jeg er veldig opptatt av at dette skal gå bra.

- Jeg opplevde at både Kristin, Inge og andre hadde respekt og forståelse for det valget jeg gjorde, sier han.

- Men hvorfor ville du ikke være med?

- I den livsfasen og alderen jeg er i nå ønsket jeg ikke en så altoppslukende jobb som det er å bli statsråd. Jeg har alltid vært opptatt av at det er riktig at du har flere ben å stå på enn politikken, sier Lysbakken.

Fred i SV
En grunn til å velge Lysbakken som ny SV-nestleder er at da ville partiet stå mer samlet, påpekes det overfor TV 2 Nettavisen.

Lysbakken er en del av venstre-siden i partiet, som mener den er underrepresentert i SVs regjeringsdeltagelse. På sin første dag som utviklingsminister strakte Erik Solheim ut en hånd og ba om fred og forsoning med sine kritikere på venstresiden i partiet.

- Det er viktig at Erik og de andre statsrådene involverer partiet i den jobben de skal gjøre. Det er en oppgave de må ta på alvor, sier Lysbakken.

For at det skal bli fred i partiet må Solheim lytte, er rådet til Lysbakken, som var med på å lage den politiske plattformen for utenrikspolitikken til den nye regjeringen.

- Det er et veldig tydelig SV-stempel på prioriteringene i forhold til utviklingsspørsmål. Erik har en stor oppgave i å gjennomføre det. Han skal gå fra ord til handling. Det er veldig bra for partiet hvis han får gjennomført det.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!